Právě si prohlížíte Březost feny a co o ní víte?

Březost feny a co o ní víte?

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuBLOG / Psí poradna

Březost feny

Březost je jedno z nejúžasnějších období každé feny, avšak skrývá mnoha úskalí a nebezpečí jak pro ni, tak pro její nenarozená štěňata. Je tedy nutné se na toto období pořádně připravit, případně si doplnit znalostí a těhotnému pejskovi věnovat maximální pozornost. 

Každopádně před otěhotněním a s ohledem na její potomstvo doporučujeme fenu očkovat v dostatečném předstihu. Současně jej nechte odčervit, aby střevní parazité, jako jsou škrkavky a měchovci, nemohli přejít na její štěňátka. Nakonec nechte provést test na dirofilariózu a pokud to veterinář doporučí, učiňte příslušná preventivní opatření.

Březost feny nemusí být nějakou chvíli patrná. Zakulacovat a přibírat váhu začne zhruba za dva týdny po krytí. Současně se ji začnou měnit bradavky a může se sem tam pozvracet. Krom toho bude často měnit nálady. Fenka během březosti bývá přítulná a značně omezí svůj pohyb. Bude častěji pít a tím pádem častěji močit.

Pokud máte pocit, že je váš pejsek březí, je čas zavolat veterináři a domluvit s ním schůzku. Veterinář ověří, zda je fena skutečně březí a určí termín porodu. Je schopen odhalit, pokud by se jednalo o takzvanou falešnou březost. Je to stav, kdy se váš pejsek chová jako březí i když není. Při falešné březosti dochází ke změně hladiny hormonů v organismu stejně jako u skutečné březosti. Proto je těžké jej od sebe rozpoznat. 

Pokud je fena těhotná, může veterinář odhadnout počet očekávaných štěňat. Vyšetření je možné provést několika způsoby:
  • Ultrazvukové přístroje dokážou zobrazit plody štěňat přibližně 4 týdny po březosti. Může se ale stát, že se budou štěňátka v bříšku překrývat. Pak můžete být mile překvapeni, pokud jich bude více, než jste čekali.
  • Váš veterinář nahmatá štěňata v bříšku feny přibližně 20-30 dní po březosti. Přesný počet vám však neřekne.
  • Na rentgenových snímcích lze vidět štěňata 7-8 týdnů po březosti. Veterinář identifikuje kostry štěňat na rentgenu, aby určil jejich skutečný počet. Toto vyšetření je nejpřesnější a budete mít jistotu, kolik mláďat očekávat. Pokud čekáte sedm štěňat, ale narodí se pouze pět, můžete běžet na pohotovost. Toto vyšetření kvůli rentgenovému záření většina veterinářů nedoporučuje. . 
Rentgenový snímek březí jezevčíce s 8 štěňaty v děloze.

Váš veterinář vám poskytne seznam doporučení, která byste měli dodržovat během těhotenství vašeho bafana. Většinou se jedná o způsob krmení, doporučené doplňky stravy a léky, naopak zakázané doplňky stravy a léky a plán vyšetření po dobu březosti. Březost feny obvykle trvá 63 dní. Na našem e-shopu najdete vhodná krmiva pro březí a kojící feny několika kvalitních značek. Každopádně můžete svou fenku dále rozmazlovat různými chutnými pamlsky pro psy.

Porod štěňátek

Že se blíží den D a váš miláček bude rodit, poznáte většinou změnou chování. Fenka se stane neklidnou, přestane jíst zhruba 24 hodin před porodem, začne hrabat podestýlku nebo pelíšek, jako by chystala hnízdo. Bude si olizovat vulvu a může zvracet. Vaše fenečka bude z velké části instinktivně vědět, co má dělat, takže většinu práce nechte na ni. Doporučuje se zajistit teplý, pohodlný a tichý prostor a mít po ruce následující předměty:

  • Porodní krabici
  • Koš na prádlo vystlaný vyhřívací podložkou a dekou
  • Hromadu čistých ručníků
  • Psí lékárničku, sterilní nůžky, gumové rukavice a podobně.
Tak hodně štěstí a přejeme krásná a šťastná štěňátka a šťastnou maminku.
 
Zajímají vás plemena psů? Pak navštivte náš psí atlas, který postupně rozšiřujeme.
Fena kojící svá štěňata na ulicích v Indii