Právě si prohlížíte Canicross

Canicross

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuBLOG / Psí poradna

Páníčkové, běháte rádi a vaši bafani taky? Pokud máte dvakrát ano, tak si canicross zamilujete! Vy se dostanete do kondice a zároveň zabavíte vaše čtyřnohé miláčky!

Co je canicross

Canicross je druh terénního sportu, do kterého jste zapojeni vy a váš bafan, který vám svou silou pomáhá v běhu. Je to skvělý a zdravý sport na čerstvém vzduchu, který bude příznivě působit na vaši duši i kondici. Canicross můžete zkusit jen tak pro zábavu a radost z pohybu, nebo můžete omrknout nějaké závody. 

Výhodou canicrossu je bezpochyby zlepšení kondice vaši i vašeho bafana a můžete u nich tak eliminovat nadváhu a obezitu. Další výhodou je, že si mezi sebou utužíte pouto a budete si ještě více důvěřovat. Pro některé pejsky je pohyb nezbytnou nutností, pokud ho nemají, tak mohou ničit vše co jim přijde pod čumák.

Na canicross jsou speciální postroje s vodítkem, kdy je páníček a pes propojen a soutěží jako tým. Nemusíte běhat jenom s jedním pejskem, výjimkou nejsou ani dva či více psů. V tomto případě je ale kladen ještě větší důraz na poslušnost. 

V dnešní době to je velmi populární sport. Pořádá se u nás spoustu závodů, takže pro ty soutěživější, je tady mnoho možností, kde si zazávodit. Nejčastěji pořádanými závody jsou sprinty v délce 4 – 7 kilometrů. Delší trasy se pohybují od 10 – 50 kilometrů.

Canicross psí závod

Jaké plemeno je vhodné pro canicross?

Canicross můžete běhat téměř s každým pejskem, jakmile dosáhne určitého věku. Zpravidla to bývá 12 – 18 měsíců věku. Zpočátku byste měli začít s lehčími tréninky, aby si pejsek zvyknul na běh, fyzickou zátěž, postroj a vaše povely. Obtížnost přidávejte postupně. Nikdy netrénujte se štěňátkem, který je ve vývinu. Můžete ohrozit jeho pohybový aparát, který se stále vyvíjí. U větších plemen se doporučuje počkat ještě o něco déle a kilometry mu přidávat velmi pozvolna. Pokud nebudete vědět, raději se poraďte s veterinářem, chovatelem nebo odborníkem na canicross. Závodům by se měli vyhnout velcí a těžcí při, pro které tento sport znamená velkou zátěž pro klouby a dále se nedoporučují psi se zkrácenou čenichovou partií, jako jsou buldoci nebo boxeři. 

Pes a jeho majitel se účastní oblíbeného canicrossového závodu

Vybavení na canicross? 

Na trhu máme spoustu druhů sedáků, pásů, odpružených vodítek a postrojů pro vašeho pejska. Celému setu se někdy říká harness. Je možné, že vám vybavení nesedne hned na poprvé, ale brzy si určitě najdete to ideální vybavení pro vás a vašeho bafana. Určitě nikdy nedělejte canicross jenom s obojkem. Především postroj musí vašemu pejskovi dokonale sednout, aby ho neomezoval v pohybu, nesnižoval jeho výkon, nikde ho nedřel a nebyl mu nepohodlný. Do kvalitního vybavení se vyplatí investovat a pokud by vás canicross přestal bavit, nebo pejsek z nějakého důvodu už běhat nemohl, můžete vybavení prodat a někomu ještě udělat radost. 

Canicrossový sedák rozkládá tlak, který vytváří pes v tahu. Nemusíte držet psa na vodítku a můžete se soustředit na správný pohyb při běhu. Vyhýbejte se sedáků vysoko v pase, pokud zatáhnete a cítíte tah v pase nebo se prohnete, měli byste ho vyměnit, protože vás časem začnou bolet záda. Nejlepší je mít obepnutý zadek. 

Jakmile máte vybraný sedák pro vás, začnete vybírat postroj pro psa. Ten nesmí tlačit, dřít a omezovat. Ideální jsou takové, které netlačí na hrudník, díky tomu může pejsek volně dýchat a naopak soustředí tah na klíční kosti a ramena, který připomíná koňský chomout, ze kterého vedou jen jednoduché zádové popruhy. 

Dále je na řadě odpružené vodítko, které spojuje sedák a postroj. Vodítko tlumí nárazy, když pejsek zrychlí. Je tedy nutné při výběru sledovat plynulost tahu a životnost použitých materiálů. Doporučují se vodítka s gumovými vlákny v celé struktuře popruhu. Obecně platí, že čím delší vodítko, tím hůře budete pejska ovládat. Ideální vodítka jsou 2 metry při natažené délce. Rovněž je důležitá hliníková karabina s vysokou nosností na konci vodítka. Karabina u běžce není vhodná, protože by v případě prasknutí mohla pejska poranit. 

Pes a žena se účastní oblíbeného canicrossového závodu.

Vhodná místa pro trénink? 

Rozhodně se doporučuje běhat v měkkém terénu, je to nejvhodnější jak pro vaše klouby, tak i pro ty pejskovy. Po asfaltu běhejte jenom minimálně. Při vymýšlení tréninku zvolte různorodost terénu. 

Pokud se vám nechce běhat samotným, zkuste nějaké skupiny, kde pejskaři běhají společně. Například organizace Behejsepsem, kde můžete vyzkoušet také tréninky pro začátečníky. 

Pokud s pejskem teprve začínáte a chcete běhat sami, je vhodné trénovat tak dvakrát týdně trasu 2 – 3 kilometry a v průběhu běhu dělat přestávky. Kilometry a četnost tréninků přidávejte velmi pozvolna.

Pokud máte zapracováno na základních povelech, učení těch canicrossových bude pro vašeho pejska hračka. Nejdříve se doporučuje běhat s pejskem jen tak, pes by se měl držet u nohy, nezastavovat a neodbíhat. Pokud toto s vašim pejskem zvládnete, můžete začít pozvolna s canicrossovými povely a během s postrojem. Poté je vše už na vás a vašem bafanovi.

Hlavně nezapomeňte vašeho pejska pochválit, odměnit a ať vás to baví oba! 

Zajímají vás plemena psů? Pak navštivte náš psí atlas, který postupně rozšiřujeme.

Žena s goldendoodle zimní canicross