Právě si prohlížíte Cushingův syndrom u psa

Cushingův syndrom u psa

Je možné, že Váš pejsek nadměrně pije, je více žravý, chce více chodit na záchod, ztrácí srst a má zvětšené a povislé bříško. I to a nejen to, jsou nejčastější příznaky Cushingova syndormu. V našem článku se vám ho pokusíme co nejvíce přiblížit. 

Obsah

Cushingův syndrom u psa patří mezi jedno z nejčastějších hormonálních onemocnění. K těm ještě patří porucha štítné žlázy (bývá často provázena Cushingovým syndromem a může se dokonce za ni schovat) a cukrovka. 

Hlavní příznaky nemoci jsou podobné příznakům normálního stárnutí. Což může dělat problém s diagnostikou. Pokud jste si ale všimli nějakého z příznaků, běžte co nejdříve za vašim veterinářem. 

Cushingův syndrom postihuje převážně starší psy (nejčastěji nad 11 let) menších a středních plemen. Náchylnost k tomuto onemocnění mají zejména plemena jako je malý knírač, pudl, pražský krysařík, jezevčík, případně německý boxer nebo labrador. Feny mají toto onemocnění častěji než psi. 

Co je to Cushingův syndrom u psa?

Je to hormonální porucha způsobená nadbytkem stresového hormonu – kortizolu, důležitého hormonu, který pomáhá regulovat metabolismus.

Kortizol má důležitou roli v metabolismu bílkovin, sacharidů i tuků. Zvyšeuje srdceční výdej a krevní tlak. Do oběhu se kortizol uvolňuje během stresu a připravuje organismus na boj nebo útěk. 

Funknce nadledvin je řízena pověskem mozkovým, který v pravidelných intervalech tvoří hormon ACTH, který přikazuje buňkám nadledvinek tvořit kortizol.

Kortizol se tedy tvoří v nadledvinách, což jsou dvě malé žlázy s vnitřní sekrecí, umístěné v dutině břišní poblíž obou ledvin.

U zdravých zvířat koncentrace kortizolu v krevní plazmě v průběhu dne velmi kolísá, protože se tělesná potřeba kortizolu mění. Během vzrušení nebo nemoci, nadledviny normálně zvyšují produkci kortizolu. Jakmile stres pomine, plazmatická koncentrace kortizolu se vrátí k normálu.

U nemocných pejsků hladina kortizolu také kolísá, jeho průměrná hladina je ale mnohem vyšší, než u psů zdravých.

Nadměrné množství kortizolu způsobuje výrazné poškození všech těchto funkcí a poškozuje orgány. Pokud se pes neléčí, dochází rychle ke zhoršování jeho celkového zdravotního stavu a vede až k úhynu zvířete. 

Jaké jsou příčiny Cushingova syndromu?

  1. Nezhoubný nádor v podvěsku mozkovém, který nezřízeně tvoří ACTH či nádorový zvrat nadledvinek s vysokým produkováním kortizolu. Tento stav se nazývá „spontánní Cushingův syndrom“.
    • Spontánní Cushingův syndrom se rozděluje na primární, kdy je příčinou onemocnění samotné nadledvinky, většinou nádorovým procesem (méně časté), nebo sekundární, kdy je problém v řídící jednotce, tedy adenohypofýze (častější), která bývá nejčastěji postižena nezhoubným procesem – adenomem. Nádory bývají obvykle nezhoubné.
  2. Dlouhodobé podávání kortizolu k léčbě jiných onemocnění. Tomuto stavu se říká „iatrogenní Cushingův syndrom“ (je způsobený lékařem). Je možné, že pejsek dostal od veterináře příliš mnoho kortizolu díky předepsaným léčivům. Tato léčiva se používají například při léčbě autoimunitních chorob či alergií.

Jaké jsou příznaky Cushingova syndromu?

Příznaky mohou začit pozvolna, nebo se jich může objevit více najednou. Mezi nejčastější příznaky patří:

  • zvýšený denní příjem tekutin (nad 100 ml/kg)
  • častější a delší močení
  • neschopnost udržet moč během noci
  • zvýšená žravost
  • zvětšené a povislé břicho
  • kožní změny, ztráta srsti (na většině části těla kromě hlavy, končetin a ocasu) a nadměrná pigmentace, zeslabená kůže, tvorba komedonů (uhříků)
  • snadná tvorba modřin, rány se špatně hojí
  • svalová slabost, pes nemůže do schodů nebo na delší procházky, protože se rychle zadýchá, slabší zadní nohy, špatně se mu zvédá
  • dochází k letargii a nezájmu o okolí
  • u fen dochází k prodlužování intervalu mezi háráním nebo vymizí úplně

Jak se zjistí Cushingův syndrom u psa?

Jakmile zajdete k veterináři s tím, že váš pejsek má příznaky Cushinga, objedná si vašeho pejska na odběry krve. Pejskovi se píchne dávka kortikoidů a hned se odebere krev, poté jdete na další odběr krve po čtyřech hodinách a na třetí odběr po dalších čtyřech hodinách. Poté se krev odesílá do laboratoře, kde se sleduje reakce nadledvinek na kortikoidy. Dalším vyšetřením je sono břicha a ledvin a může se vyšetřit i moč. K tomu se ještě dělá celkové vyšetření krve. Často bývá Cushing schován za onemocnění štítné žlázy, takže pokud se pejsek po lécích na štítnou žlázu nelepší, jsou vhodné přidělat testy na Cushinga. Poté se na základě všech výsledků zhodnocuje stav vašeho pejska. 

Léčba Cushigova syndromu 

  • Pokud by byl Cushingův syndrom u psa způsoben nadměrným užíváním kortikoidů tzn. iantrogenní Cushingův syndrom, je léčba zřejmá, stačí změnit dávkování podávaných léků či je zcela vysadit. Je důležité, aby vysazování kortikoidů probíhalo postupně až do úplného vysazení. Je to proto, že organismus vašeho pejska si musí nejprve zvyknout na opětovnou produkci dostatečného množství kortizolu a nebyl to pro tělo šok. 
  • Pokud se syndrom potvrdí jako spontánní, je potřeba začít podávat nemocnému pejskovi léky. V současnosti je nejčastěji používaným lékem Vetoryl s účinnou látkou trilostan, který zastavuje syntézu kortizolu, nedestruuje tkáň nadledvin a jeho účinek je vratný. Tento preparát se používá při léčbě sekundárního, ale je účinný většinou dočasně i u primárního Cushingova syndromu.
  • Dalším lékem je Mitotan, ten se dnes používá minoritně, vzhledem k tomu, že jeho použití způsobuje trvalé poškození části nadledviny a je nutné při léčbě postupovat velmi opatrně. Přesto se dodnes používá zejména při léčbě nádorů nadledviny. Bohužel ale mají tyto léky nežádoucí vedlejší účinky – zvracení, slabost, nechutenství a je potřeba s tím počítat a akceptovat to.

Léčba trvá několik týdnů, léky se nastavují dle váhy pejska a je důležité pejska sledovat a chodit na pravidelné krevní kontroly k veterináři. Pokud léčba zabere jak má, léky se mohou snížit či vysadit, ale je obvyklé, že se nemoc vrátí a je potřeba léčbu opakovat.

Léky nedokáží Cushingův syndrom u psa zcela vyléčit, ale umožní utlumit jeho příznaky a výrazně zlepšit kvalitu života nemocného pejska. Léčení psi mohou žít zcela normální a plnohodnotný život. 

Jednou z možností léčby je i chirurgické odstranění postižené nadledviny, v případě jednostranného nádoru. Jedná se ale o velmi složitý zákrok.

Léčba bývá velmi nákladná a je důležité se o všem informovat u vašeho veterináře. Zpravidla platí, čím větší a těžší pes, tím více za léky zaplatíte. Můžete se poptat na kapslování Vetorylu, někde ho dělají. 

V rámci financí je také potřeba počítat s docházením na pravidelné kontroly krve u veterináře a obvykle se mění strava, která je pro pejska lehce stravitelná a měla by být také nezatěžovat jeho játra. 

Pejskovi s Cushingovým syndromem je vhodné pořídit různé přírodní doplňky stravy:

  • Adrenal Harmony – bylinky přímo na Cushinga
  • Canina Petvital Dermliquid Skin Drops – problémy s kůží a srstí, způsobenými hormonální či metabolickou nerovnováhou (např. poruchy štítné žlázy, Cushingův syndrom, cukrovka) nebo alergií
  • Leniderm – pěna na srst
  • Vitamín B – srst, nervový systém, metabolismus
  • Pangamin pivovarské kvasnice – srst, klíšťata, imunita, energie, cholesterol, podpora činnosti srdce, prebiotika
  • Do stravy přidávat rybí olej pro zlepšení kvality srsti. Dále lněný, konopný, pupálkový
  • Pejskovi můžete rovněž těmito oleji potírat a masírovat srst
  • Biotin – kožní problémy, srst, střeva
  • Regavet od Energy – metabolismus, játra, žlučník, alergie, intoxikace, srst
  • Ostropestřec – drcený (lepší) nebo olej, kapky – játra, antioxidant, normální hladina cukru, podopra činnosti srdce, imunita
  • Alavis Sammy nebo Canvit BARF Silybum Marianum – obojí obsahuje Silybin z ostropestřce mariánského a Alavis navíc látku SAM-e
  • Alavis Sanicell – játra, imunita, snížení cholesterolu, při léčbě močových kamenů
  • Cordyceps a Reishi – játra, imunita, ledviny, protizánětlivý, zvýšení energie a fyzické kondice
  • Ashwagandha neboli Ašvanga – imunita, štítná žláza, nadledviny, hladina cukru, cholesterol, hormonální rovnováha
  • Ecopets Rovnováha – bylinná směs pro ledviny
  • RX Renal Canine – bylinné látky na ledviny, regulace krevního tlaku
  • Chlorela a Ječmen od Green Ways – imunita, hormony, antioxidant
  • Propalin sirup – při inkontinenci
  • CBD olej – na nervovou soustavu, proti třesavkám
  • Bonharen – přírodní produkt s obsahem farmaceuticky čisté kyseliny hyaluronové. Aplikace pouze u veterináře.
  • Tablety, sirupy na kloubyAptus, Artivit, Alavis, Canvit, Geloren, Natureca Chondromix Natural Dog a mnoho dalšího

Pokud někdo nemá prostředky na nákladnou léčbu, nebo pejskovi nejsou léky doporučený vzhledem k výsledkům jeho krve, například zvýšené jaterní testy, nebo se vám nelíbí složení léků na Cushinga, můžete vyzkoušet léčbu pouze přírodní viz naše tipy na doplňky. Vždy použití doplňků konzultujte s někým zkušeným! 

Když je Cushingův syndrom u psa včas rozpoznán a léčen, je velká šance, že léčba bude účinná a váš pejsek bude mít před sebou několik dobrých či skvělých let bez výrazného omezení kvality života.

Pokud si tedy všímáte příznaků Cushinga u vašeho pejska, běžte k veterináři, nenechte se odbýt a vše s ním proberte. 

Pokud se s námi budete chtít poradit, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím chatu na našem e-shopu www.bafoo.cz nebo přes e-mailovou adresu info@bafoo.cz
 
Líbil se vám článek „CUSHINGŮV SYNDROM U PSA“? Máme pro vás další články v naší Psí poradně. Zajímají vás plemena psů? Pak navštivte náš psí atlas, který postupně rozšiřujeme.