Právě si prohlížíte Jak poznat alergii u psa

Jak poznat alergii u psa

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuBLOG / Psí poradna

Alergie u psa nepředstavuje pro pejska tak velké nebezpečí, ale rozhodně mu dokáže pořádně znepříjemnit život. Víte, jak poznat alergii u psa? Víte, jaké jsou druhy alergií a jak pejskovi pomoct? Pojďme si povědět více. 

Obsah

Co je alergie u psa

Alergie, ať už je na cokoli, je přehnaná nebo nepřiměřená reakce vlastního imunitního systému na běžné podněty. Nelze ji vyléčit ale do určité míry můžeme kontrolovat její projevy. Základem je vyhýbat se alergenům. Pokud podle výsledků testu víme, na co je pejsek alergický, měli byste tento alergen odstranit.

Alergii u psa poznáme několika způsoby. Můžou to být velmi časté pocity svědění v důsledku zánětu kůže a pes se neovladatelně drbe. Měli byste se podívat, jestli Váš pejsek nemá blechy, pokud nemá, tak byste měli pátrat dál. 

Symptomy jsou většinou propojené s dermatologickými problémy, ale pokud nejsou dlouhodobě léčeny, může dojít i k chronickým dýchacím potížím.

Někdy se stává, že páníček navštíví veterináře kvůli podezření na vážné zdravotní komplikace svého psa a nakonec se zjistí, že se jedná „pouze“ o alergii.

Vznik alergie u psa

Většina alergií se vyvíjí až v druhém roce života pejska. V prvním roce je průběžně vystavován mnoha typům alergenů a to především kontaktem s kůží. Určitý počet alergií může být způsoben i jídlem, bývá to obvykle ze zdroje bílkovin a inhalací ze vzduchu. 

Ve druhém roce života už může začít imunitní systém pejska přehnaně reagovat na určité látky, díky čemuž dochází například k vysoké produkci histaminu, což vede k projevům alergie. Zřídka kdy je pejsek alergický jenom na jednu látku. Většina pejsků, kteří jsou již alergičtí se už rodí s nedostatečnou kožní bariérou, která umožňuje snadnější vstup antigenů do kůže. U psů, kteří trpí na alergie, se mohou objevit sekundární infekce. Běžně tedy psi netrpí pouze jedinou alergií. Pokud jsou na alergeny citliví, většinou je trápí více problémů najednou.

Alergie mohou ale vzniknout během celého života. Často tomu bývá například při dlouhodobém podávání nekvalitního krmiva. 

Příznaky alergie u psa

Mezi nejvíce svědivé oblasti patří nadprstí, meziprstí, hlava, tvář, spodní strana krku, hruď a břicho.

Jindy zase může být příznakem alergie zarudlá kůže boltců, svědivý ekzém nejčastěji v okolí řitních žlázek či na břiše nebo záněty kůže.

Alergie se může projevovat i záněty přímo v uších, protože ty patří ke kožnímu systému.

O alergii se může jednat, i když je postiženo jen jedno ucho. Často se vyskytuje zarudnutí a zhrubnutí ušního boltce.

Nejčastější projevy alergie u psa:

  • nadměrné kýchání
  • nadměrné škrábání a okusování se
  • časté olizování
  • pravidelné tření stěny a o zem
  • podrážděná kůže 
  • ztráta srsti
  • svědění uší 
  • otok čumáku, uší, očí 
  • průjem a/nebo zvracení
jak poznat alergii u psa

Testy na alergii

Jednou z možných variant, jak zjistit u pejska alergie je krevní rozbor. Sérologické testy identifikují přítomnost specifických protilátek, které způsobují alergickou odpověď. To znamená, že můžou odhalí alergeny, na které je Váš pejsek citlivý.

Pokud se vyjde pozitivní výsledek na určitý alergen v případě potravinových alergií měla by následovat eliminační dieta, která by měla výsledek ještě potvrdit.

Pokud ale výsledek vyjde negativní a přeci jen si myslíte, že to alergie může být, eliminační dietou a vyhnutí alergenům určitě nic nezkazíte a naopak pejskovi můžete pomoct. 

Druhy alergií

Existují 4 základní druhy alergií:

  • potravinová
  • inhalační
  • alergie na blechy
  • kontaktní alergie

Potravinové alergie

Zvláštní skupinou jsou potravinové alergie. Obvykle se začínají projevovat až po nejméně dvouletém přijímání alergizující potravy, ale nemusí tomu tak vždy být.

Pokud máte podezření, že má Váš pejsek alergii na některou z potravin, měli byste vynechat všechny možné alergeny, jako je pšenice, kukuřice, kuřecí maso, a mnoho dalšího. A nasadíte pejskovi dietu. Je to asi nejnáročnější psychická část léčby, co se týče výdrže páníčků, protože k dietě nesmí pes dostat nic jiného, ani pamlsek. Stačí, aby pes dostal jediný piškot a pokud bude alergický na pšenici, bude se měsíc drbat jako o závod. Můžete pejska začít barfovat, nebo mu vařit doma, což je ale časově i finančně náročné, nebo je možné použít speciální granule pro alergiky – tzv. hypoalergenní granule a VELMI DŮKLADNĚ číst složení granulí. Aby neobsahovaly jediný dráždivý alergen. 

Příznaky alergie na potravu

Hlavním projevem alergie na potravu je rovněž škrábání kůže, což jde často ruku v ruce se ztrátou srsti. Nejčastěji se tak děje na zadních stranách stehen a na břiše. U 10-15% alergiků se k tomu přidávají i potíže trávicího ústrojí (zvracení žlutavých hlenů, průjmy, postižení jater). Nejčastější bývá přecitlivělost na bílkovinu mléka, hovězí, vepřové, drůbeží či rybí maso, vejce, kukuřice, obilniny a průmyslová krmiva.

Dieta

Pokud máte u svého pejska podezření na potravinovou alergii, měli byste vyzkoušet tzv. eliminační dietu. Nejčastějším alergenem v potravě bývají bílkoviny. Je tedy během diety potřeba po období ideálně 6 až 8 týdnů striktně dodržovat pouze stravu obsahující jeden zdroj bílkovin a sacharidů. Nejčastěji jde o jehněčí, králičí a krůtí maso + brambory nebo rýži. Při takovéto dietě nesmí být pejskovi podávány žádné pamlsky ani nic jiného, co nesouvisí s dietou. 

alergie u psa

Léčba alergie

Alergie u psa nejde úplně vyléčit, ale můžeme mu pomoct zmírnit její příznaky.

Nejlepším způsobem je alergenům se úplně vyhnout. To ale nemusí být vždy možné. Z hlediska léčby vždy záleží na druhu alergie.

Například v případě bleší alergie je nejlepší způsob jak léčit způsobenou dermatitidu zbavení psa blech.

Když se pejskovi potvrdí potravinová alergie nebo intolerance na určité produkty, je na místě úprava stravy pejska.

Pokud tedy alergii prokážete, změňte Vašemu pejskovi životní styl. Kupte kvalitní granule, které neobsahují žádný z dráždivých alergenů, na kožní problémy se doporučuje používání speciálních šamponů apod.

Kromě výše zmíněného můžete pro Vašeho pejska dostat léky na alergii, které pomohou kontrolovat příznaky spojené s alergickou reakcí, jako je svědění.

Nejčastěji jde o antihistaminika, která se v lidské medicíně používají ve velké míře. U zvířat bohužel nejsou ale tak účinná, jako u lidí. Dalším způsobem jsou kortikosteroidy. Ty účinkují perfektně, ale na druhou stranu způsobují mnoho vedlejších účinků, takže se k jejich předepsání přistupuje jen ve vážných případech.

Pokud se s námi budete chtít poradit, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím chatu na našem e-shopu www.bafoo.cz nebo přes e-mailovou adresu info@bafoo.cz

Líbil se vám článek „Jak poznat alergii u psa“? Máme pro vás další články v naší Psí poradně. Zajímají vás plemena psů? Pak navštivte náš psí atlas, který postupně rozšiřujeme.