Právě si prohlížíte Jak vybrat granule pro psa

Jak vybrat granule pro psa

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuBLOG / Psí poradna

Většina majitelů chce pro své psí miláčky jenom to nejlepší. Jedna z hlavních věcí je výběr kvalitních granulí. Pokud chceme, aby byl náš bafan zdravý a dobře prospíval, je dobré se umět v tomto tématu orientovat a vědět co vybrat, protože volba krmení je naprosto zásadní. Poradíme Vám, jak vybrat granule pro psa – jak srovnávat kvalitu granulí, naučíme Vás co znamenají jaké informace v popisu a jak je správně vyhodnotit. 

Obsah

V prvé řadě je důležité nevěřit marketingovým tahům a velkým nápisům na balení granulí. Vy ale už po přečtení tohoto článku budete vědět, na co se na obalu granulí máte zaměřit a těmto tahům neuvěříte. Důležité je číst většinou ty nejmenší písma a tím je složení. Položky, které jsou ve složení uvedeny, se řadí sestupně a to od nejvíce obsaženého po nejméně. Na prvním místě se tedy uvádí surovina, která je v krmivu obsažena nejvíce. 

Věk a kondice pejska

Jako první je potřeba se zamyslet, v jaké vývojové fázi se váš pejsek nachází. Jestli je více či méně aktivní a jaké má zdravotní dispozice. Štěňata potřebují pro správný vývoj více bílkovin, dospělý aktivní pes potřebuje více živočišných proteinů, psí senior potřebuje méně tuků. Rovněž mají pejsci různé potravinové alergie, rozdílné krmivo mají také kojící feny, feny po kastraci, pejsci s bílou srstí a další. Všechny tyto aspekty je důležité při začínání výběru granulí zvážit. 

Přesný popis granulí

V granulích musí být přesně uvedeno, co se v nich obsahuje a kolik %. Tím najdete tu nejlepší kvalitu.

Masová moučka x drůbeží moučka x kuřecí moučka, živočišný tuk x drůbeží tuk x kuřecí tuk, rybí olej x lososový olej. Toto je seřazení od nejhoršího k nejkvalitnějšímu. 

Granule, které obsahují vedlejší produkty živočišného nebo rostlinného původu, je lepší rovnou vyměnit za jiné.

Jak počítat kolik masa je obsaženo v granulích?

Pokud máte granule s masem, tak je důležité zjistit, kolik ho tam vlastně je ve skutečnosti. Už víme, že maso může být v granulích buď v čerstvém nebo sušeném stavu. Naučme se, jak se to počítá.

Čerstvé maso – obsahuje 70 – 80% vody, které se v průběhu výroby zbavíme. Pokud uvidíte ve složení např. „kuřecí maso 70%“, odečtěte 70% vody a zůstane vám cca 21% = 70*0,3 (0,3 neboli 30% masa po odečtení 70% vody) sušeného masa. 

Stejně tak můžete počítat i bílkoviny. Čerstvé maso jich obsahuje okolo 20% (kuřecí konkrétně 18%), takže „kuřecí maso 70%“ znamená cca 12,6% (70*0,18) bílkovin.

Sušené/dehydrované maso nebo moučka – tato položka se v průběhu výroby nemění, procenta, která vidíte ve složení, jsou tedy konečná. 

Obsah bílkovin v sušeném mase je cca 60%. Položka „kuřecí moučka 30%“ tedy znamená cca 18% (30*0,6) bílkovin.

Hledejte granule s obsahem alespoň 20 – 25% sušeného masa/moučky. Opravdu kvalitní granule obsahují minimálně 30% masa v sušeném stavu.

Na prvním místě hledejte maso!

I když psi už nejsou v dnešní době čistě jenom masožravci a dokážou strávit a využít širokou škálu potravin, tak jejich trávící systém je od lidského odlišný a je více zaměřen na využití masa a v jeho stravě by tedy měly převažovat bílkoviny z živočišných produktů. Krmiva by proto měla obsahovat na prvním místě maso, což znamená nejvíce obsažená surovina. 

Pokud je maso na prvním místě, tak je důležité zjistit jestli je v sušeném nebo čerstvém stavu. 

Čerstvé maso totiž obsahuje vodu, která je v průběhu výroby odstraněna a tím se obsah suroviny sníží a ta se posune mnohem níže ve složení. Pokud uvidíte na prvním místě čerstvé maso, má být následováno masem sušeným/dehydrovaným nebo moučkou. Povinností výrobce je jasně specifikovat druh a úpravu masa. 

Když najdete pojmenování čerstvé maso z lososa“„kuřecí“ či „kuřecí maso“ znamená to surovinu v čerstvém stavu.

„Dehydrované kuřecí maso“, „sušené kuřecí maso“, „sušené jehněčí maso“ nebo „kuřecí moučka“ pak ve stavu sušeném.

Málokdo ví, že průmysl pro výrobu krmiv pro domácí zvířata je odnoží potravinářského a zemědělského průmyslu produkujícího výrobky pro člověka. Krmivový průmysl představuje odbyt pro odpad z jatek, obilovin považovaných za “nevhodné pro člověka” a jiných odpadů, které lze dále využít. Mezi produkty živočišného původu patří peří, zobáky, střeva, vemena, hlavy, krky, paznehty, někdy také části nemocných zvířat.

Ideální je maso z volných chovů a farem. Rostlinné složky z ekologického zemědělství, regionální suroviny, vajíčka z volných chovů a další.

Jak vybrat granule pro psa

Obiloviny?! 

Ano i ne. 

Obiloviny, které obsahují lepek, dráždí trávící trakt a pro výživu pejska jsou prakticky k ničemu. Pokud přeci jen zvolíte obiloviny v granulích, nikdy nesmí být uvedeny ve složení před masem – jedná se především o pšenici a kukuřici – obě položky do granulí rozhodně nedoporučujeme!

Avšak existují kvalitní druhy bezlepkových potravin jsou vhodným zdrojem sacharidů a čistí střeva – jsou to např. celé brambory (nikoliv sušené výlisky či slupky), batáty, hnědá rýže, luštěniny, proso, amarant (má nejvyšší obsah bílkovin ze všech obilovin), žito, případně oves. I tak ale tyto potraviny nesmí převažovat ve složení nad živočišnými bílkovinami, které pes nutně potřebuje.

V těch nejlepších granulích najdete místo obilovin – ovoce a zeleninu.

Granule bez obilovin mají označení Grain Free.

Pomocník jménem protein 

V těch nejkvalitnějších granulích bychom je neměli najít. Uměle navyšují obsah bílkovin, když krmivo obsahuje malé množství masa. Většinou to bývají bílkoviny z rostlinných zdrojů, které jsou méně vhodné než z živočišných zdrojů. Patří mezi ně například rýžový protein, kukuřičný lepek (gluten), hrachový protein (bílkovina). Jsou to bílkovinné koncentráty, které obsahují cca 80% bílkovin a kromě navýšení obsahu bílkovin v krmivu, psovi po nutriční stránce nedají vůbec nic. 

Například položka „kukuřičný lepek 6%“ tedy znamená cca 4,8% (6*0,8) bílkovin. Je možné, že najdete v granulích i proteinové koncentráty živočišného původu – např. „dehydrovaná drůbeží bílkovina“, „kuřecí hydrolyzát“ atd. V tomto případě se nejedná o maso, ale o koncentrované proteinové výtažky, často nejasné kvality. Hydrolyzáty mají své opodstatnění ve veterinárních dietách (tělo nerozezná zdroj hydrolyzované bílkoviny, takže nespustí alergickou reakci), pokud ale tyto koncentráty obsahují běžné granule, je potřeba podrobněji prozkoumat obsah samotného masa. 

Pokud granule obsahují hrách, čočku nebo cizrnu, zbystřete. Mají sice vysokou nutriční hodnotu a nejsou to vyloženě proteinové posilováky, ale obsahují cca 20 – 25% bílkovin a proto je potřeba s nimi při hodnocení obsahu masa počítat. Položka „hrách 20%“ znamená cca 5% bílkovin.

Konzervanty

Je nejlepší, když jsou granule konzervovány čistě přírodně, rozmarýnem, rozmarýnovým olejem a tokoferoly (vitamínem E).

Nejlepší je se opět podívat do složení na samotném pytli granulí. Pokud v něm místo výše uvedeného způsobu konzervace najdete text „Konzervanty: Antioxidanty“ či „Konzervanty: doplňkové látky povolené EU“, je velice pravděpodobné, že je krmivo konzervované chemicky. 

Umělé konzervanty jsou sorban draselný (E202), propylgallát (E310), ethoxyquin (E324), tripolyfosfát sodný STPP (E451), propylenglykol (E1520), difosforečnany.

Obzvláště se vyhněte konzervantům BHA (E320 a BHT) (E321). Ty pro jejich toxické a karcinogenní účinky mazlíčkům do misky nepatří.

Pokud jsou granule v naprosto jednotném odstínu, nebo naopak hrají všemi barvami, jsou určitě dochucovány chemicky. Nejednotná barva je v pořádku, ale bacha na odchylky. 

Anorganické minerály – chloridy, oxidy, hydroxidy, uhličitany, sírany, nevyhovují zažívání pejska. Nadbytečné množství v potravě vede ke vzniku močových, žlučových či ledvinových kamenů, ucpávání cév a usazení škodlivin v těle psa. Vhodným zdrojem minerálů je zelenina a byliny, zejména mořská řasa a lépe stravitelné minerály v chelátové formě.

Výrobce má povinnost uvádět pouze konzervaci krmiva jako celku, nikoliv jeho jednotlivých složek. Nejkvalitnější krmiva tedy očekávejte od výrobců, kteří zaručují, že ani jednotlivé složky krmiva nebyly konzervovány chemicky.

Analytické složky

Analytické složky se uvádí za složením a představují souhrn všech zásadních stavebních látek. Složky by měli ideálně být rozděleny na živočišné a rostlinné, ale výrobci je většinou uvádí souhrnně. Proto nezapomeňte, že se nestačí spokojit jen se správným obsahem bílkovin, ale je nutné z obsahu zjistit, jestli převažují jejich živočišné či rostlinné zdroje.

Hrubý protein – značí v krmivu celkový obsah bílkovin rostlinného i živočišného původu. Podle pořadí v obsahu složení poznáte, který druh bílkoviny vede. Mělo by se vždy jednat o bílkoviny z masa, a to sušeného nebo moučky.

Hrubé tuky / obsah tuku – opět zahrnují živočišné i rostlinné zároveň a v granulích by se měl vyskytovat jasně daný živočišný tuk.

Hrubý popel – je termín pro základní minerály, které pejsek potřebuje včetně hořčíku, železa, draslíku, zinku, vápníku, fosforu a dalších. Termín vypovídá o množství nestravitelných složek a jejich obsah by měl být co nejnižší. To se zjistí tak, že se vzorek krmiva spálí a porovnáním váhy před a po spálení se určí procento popelovin. Optimum je mezi 5 – 8 %

Hrubá vláknina – souhrn nerozpustné rostlinné vlákniny, která zajišťuje čištění střev a urychluje zažívání. Její přítomnost značí kvalitní rostlinné ingredience jako čerstvá zelenina, ovoce nebo kvalitní obiloviny.

Vlhkost – vlhkost v krmivu označuje množství přebytečné vody, která zbývá po zpracování ingrediencí. Jejím zdrojem je právě čerstvé maso aj. suroviny. Optimální obsah je kolem 10 %, s vyšším obsahem roste riziko plísní, případně je krmivo silně chemicky konzervováno. Čím méně vlhkosti, tím více místa pro výživné suroviny.

Doplňkové látky uvádějí zastoupení vitamínů, minerálů a stopových prvků, přičemž vždy přihlédněte k jejich zdroji – ideálně čerstvá zelenina, ovoce a minerály v chelátové formě – lépe využity v organismu pejska. 

Triky výrobců

Jak jsme si řekli, suroviny se ve složení řadí od nejvíce obsažených po ty nejméně. Pokud výrobce chce, aby se maso dostalo co nejvýše, může občas ve složení použít rozpis položky např. „pšenice“, „pšeničná mouka“, „pšeničné klíčky“ nebo „rýže“,  „celozrnná rýže“, „pivovarská rýže“. Pokud by ale byly uvedeny jako jedna položka, snadno se dostanou ve složení výše, mnohdy i na první pozici.

To samé se občas používá u živočišných položek, například: Kuřecí maso 40% (čerstvé kuřecí 20%, kuřecí moučka 15%, kuřecí tuk 5%), hnědá rýže, bílá rýže – pokud by se položky uvedly samostatně, tak by se stalo, že kuřecí moučka by se posunula za hnědou rýži, možná i za bílou.

Hledejte co nejjednodušší složení. Pokud uvidíte jakékoliv nepřehledné názvy, raději zvolte jiné granule.

Triky prodejců

Nevěřte velkým textům, reklamním poutačům na obalu granulí. Stále častěji najdete názvy jako prémiové, superprémiové, ultraprémiové, hypoalergenní a holistické granule. Ve skutečnosti ale neexistuje žádná právní norma, která by upravovala použití těchto názvů. Výrobce si tedy může napsat na granule kterékoliv z těchto slov, ale Vám to vlastně neřekne vůbec nic. 

Hodně chovatelů hledá pro své mazlíčky hypoalergenní krmiva. Hypoalergenní znamená snižující riziko alergií. Vyšší riziko alergií hrozí u krmiv s nekvalitními zdroji surovin či známými největšími alergeny, jako je například pšenice.

Jestli váš pejsek trpí zvýšenou citlivostí či je přímo alergický na některou složku krmiva, nestačí pouze koupit jakékoliv granule, které můžete nazývat hypoalergenní. Je potřeba zjistit, která složka krmiva alergii způsobuje (např. vyšetření u veterináře nebo pomocí eliminační diety), a této složce se potom důsledně vyhýbat.

Ještě takový tip – optimální obsah omega 6 a 3 mastných kyselin je 5:1, čím nižší, tím má lepší vliv na kůži a srst. 

Vždy si přečtete celé složení granulí, jenom tak zjistíte, jestli jsou granule kvalitní či nikoliv! 

Jak krmit?

Krmit správným množstvím krmiva je stejně důležité, jako krmit kvalitními granulemi. Každé krmivo pro psy má na balení návod ke krmení. Vždy byste si měli přečíst informace týkající se hmotnosti a aktivity vašeho psa. 

Jakmile svého psa začnete krmit novým krmivem, sledujte jeho váhu. Je to ta nejjednodušší cesta jak poznat, zda je či není množství jídla správné. Váš pes má svou ideální váhu v případě, že můžete cítit, ne však vidět, poslední dvě či tři žebra a pokud lze snadno identifikovat jeho pas při pohledu shora. 

Pokud váš pes začne rychle přibývat na váze, měli byste krmnou dávku ubrat, či změnit granule na základě jiného složení. Pokud je váš pes naopak příliš hubený, zvyšte množství krmiva o 10% nebo přejděte na krmivo pro psy s vyšším množstvím kalorií, někdy pomůžou granule s menším obsahem bílkovin, někteří pejsci mohou mít problém se stravitelností vysokého počtu bílkovin. 

Může se stát, že ani při dostatečném krmení psi nepřibývají na váze, ale začnou se u nich rozvíjet zažívací, nebo jiné zdravotní potíže. Pokud svého psa krmíte více než je potřeba, může jeho tělo reagovat například průjmem, což by po čase mohlo mít za následek ztrátu hmotnosti.

Pokud má váš pes zdravotní problémy spojené s krmením, navštivte svého veterináře.

Přechod na nové krmivo

Pokud pejskovi měníme granule, dejte mu na jeho přechod a zvyknutí čas. Pokud pejskovi dáme ihned nové krmivo, mohlo by to pro něho znamenat trávící problémy a případnou návštěvu veteriny. Pejsek si potřebuje zvyknout na nové složení granulí, aby se jeho produkce enzymů přizpůsobila novému krmivu.

Pro přechod z jednoho krmiva na druhé naplánujte do několik dnů.

  • Začněte tím, že první 1 až 2 dny uberete 25% starého krmiva a toto množství nahradíte krmivem novým.
  • Pokračujte další 1 – 2 dny poměrem 50 : 50%.
  • V poslední fázi krmte 1 – 2 dny poměrem 25 : 75% a pak přejděte na nové krmivo zcela.
  • U citlivých psů je vhodné tento přechod prodloužit na 7 až 10 dnů.

Změna mezi variantami stejného krmiva jednoho výrobce může být rychlejší, protože velká část složek zůstává stejná.

Pokud měníte granule z horší kvality, nedoporučujeme skákat hned na ty nejkvalitnější, měl by tam být jakýsi mezistupeň. Jinak by to opět pro pejska mohlo znamenat trávící problémy. 

To, že pejskovi granule sedí, poznáme tak, že jeho výkaly jsou tmavé, pevné a odpovídajícího množství. Tím se částečně ujistíte, že krmení je dobře stravitelné. Po delší době (6-8 týdnů) se projeví další viditelné účinky – lesklá srst, dobrý stav kůže bez lupů, psychická pohoda zvířete. Pes je živý, plný energie a vypadá dobře. 

Že pejskovi granule naopak nesedí poznáme tak, že pes neprospívá – má zažívací problémy, špatnou kvalitu srsti, lupy, hodně stolice světlé barvy atd., je na místě značku změnit. 

Někdy se může stát, že pejsek granule přestane jíst. V tomto případě mu je nejdříve zkuste dochutit například lososovým olejem, pokud mu nevadí konzervy, tak lžicí konzervy, granule rovněž můžete zkusit zvlhčit. Pokud ale máte pocit, že pejskovi granule nechutnají, určitě je změňte, on ví co mu prospívá. 

Na závěr – jak vybrat granule pro psa

Pokud budete vybírat granule podle našeho článku, jsme si jisti, že najdete pro svého bafana jenom ty nejkvalitnější. Poté je už na pejskovi, jaké z vašich vybraných mu sednou.

Na našem e-shopu máme pouze ty nejkvalitnější granule na trhu:

 
Pokud se s námi budete chtít poradit, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím chatu na našem e-shopu www.bafoo.cz nebo přes e-mailovou adresu info@bafoo.cz
Líbil se Vám článek Jak vybrat granule pro psa? Máme pro Vás další články v naší Psí poradně. Zajímají vás plemena psů? Pak navštivte náš psí atlas, který postupně rozšiřujeme.