Právě si prohlížíte Jak vybrat krmivo pro psa

Jak vybrat krmivo pro psa

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuBLOG / Psí poradna

Hledáte nejlepší krmivo pro svého pejska a nevíte si rady? Nemusíte se bát, v tomto článku najdete všechny informace pro správný výběr krmiva. Při hledání správného krmiva narazíte na mnohá úskalí, jelikož výrobci svými lákavými obaly cílí hlavně na vás a potřeby pejska jdou tak trošku stranou.

Strava pejska by měla být stejně jako u člověka vyvážená. Úvahy o tom, že pes stejně jako jeho předchůdce, vlk obecný, je živočich čistě masožravý, je mylná. Psi za tisíce let, co žijí s člověkem, své stravovací návyky přirozeně změnili. Strava pejsků by měla obsahovat vyvážený poměr vitamínů a minerálů, mastných kyselin a esenciálních aminokyselin. Samozřejmě záleží na plemeni, věku, velikosti, aktuálním zdravotním stavu a chuťových preferencích vašeho bafana.

Druhy krmiva

Krmiva pro psy lze rozdělit do několika základních skupin podle uskupení, ve kterém se nachází:

Krmiva suchá (granule)

Dobře jej uskladníte, je s ním lehčí manipulace, podíl vody je max. 14 procent.

Krmiva polosuchá

Jedná se o měkčí granulky, obsahující 14 až 60 procent vody.

Krmiva mokrá

Obsahuje 60 a více procent vody, jako jsou konzervy, paštiky, kapsičky a podobně.

Barf krmiva

Takzvané krmení syrovým masem. Tato metoda je sice nejpřirozenější, avšak ne každý ji může dobře zvládnout. Krom masa je potřeba pejskovi dodávat i ostatní živiny, které se v mase nenachází, a to v dostatečném množství.

Mražené krmivo

Pro skladování je potřeba mrazící box.

Jak je tedy výše uvedeno, je to hlavně o vašich možnostech skladování a odbornosti. Nejjednodušší je podávat pejskovi suché kompletní krmivo dle dávkování na obale. Pokud chcete pejsky rozmazlovat, můžete ubrat na granulích a poměrně přidávat ke každému krmení konzervu nebo paštiku. Barfové krmení je časově náročnější a je potřeba nezapomínat na barfové doplňky.

Kvalita krmiva

Krom konzistence krmiva je velice důležitá jeho kvalita. Nejhorší kvalita krmiv je economy, tu v našem e-shopu nenajdete. Střední kvalita se nazývá premium a nejvyšší superpremium. Nyní se ještě hojně používá pojem holistické krmivo, které označuje takzvané komplexní, skvěle vyvážené krmivo, a to vše ještě s ohledem na původ psů. Hlavní vstupní surovinou je čerstvé maso nebo masová moučka vyrobená z čerstvého masa. Neobsahují žádné konzervační látky ani zahušťovadla. Neobsahují žádné vedlejší produkty živočišného původu a jsou maximálně stravitelná. Obsah obilovin je minimální nebo vůbec žádný.

Dělení dle stáří psa

Pejsek různého věku bude mít jiné nároky na krmivo. Jak suchá, tak mokrá krmiva kvalitních značek reflektují určitá životní stádia vašeho pejska. Štěně při svém vývoji potřebuje jiný poměr bílkovin, vitamínů, minerálů nebo stopových prvků, než dospělý jedinec nebo senior. Pro pejsky do jednoho roku vybírejte krmivo pro štěňata, pro pejsky 1 až 6 (7) let staré krmivo pro dospělé psy a pro 6 až 7 let a výše staré pejsky vybírejte krmivo pro psí seniory.

Obiloviny v krmivu

Při výběru krmiv dbejte na obsah obilovin. V ideálním případě krmivo neobsahuje žádné obiloviny nebo obsahují pouze prospěšné obiloviny typu bílá rýže, oves nebo ječmen.

Výběr krmiva dle určení

V neposlední řadě dbejte na specifické potřeby vašeho pejska, jako je například zvýšená aktivita (canicross, agility), citlivé zažívání nebo ledvinová dieta. Specifické krmivo lze koupit pro březí a kojící feny, pro pejsky na dietě anebo pejsky, které špatně snáší různé alergeny, hlavně obiloviny – především kvůli lepku. Tyto krmiva nazýváme hypoalergenní.

Velikost psa

Nezapomeňte vybírat krmivo podle velikosti pejska. Ty zohledňují například velikost granulí, nutriční hodnotu krmiva (čím větší pejsek, tím větší energetické nároky) a velikost balení (pytle, konzervy). U malých plemen výrobci většinou nabízí menší balení než u plemen velkých psů.

Příchutě

Co pejsek, to jiná chuť. Vybírejte krmivo podle chutí vašeho čtyřnohého přítele. Můžete si vybrat z mnoha příchutí, jako je jehněčí, krůtí, hovězí nebo mix různých příchutí.

Jste stále na vážkách? Pak není nic jednoduššího, než nám napsat na info@bafoo.cz a my vám rádi s výběrem pomůžeme.

Čtěte další články ze psí poradny.