Právě si prohlížíte Jak správně vybrat obleček pro psa?

Jak správně vybrat obleček pro psa?

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuBLOG / Psí poradna

Je čím dál tím více lidí, kteří si psí oblečky velmi oblíbili, protože jejich chlupáči jsou v nich spokojení a v teple. Dříve se říkalo, že oblečky jsou jen pro malé pejsky, ale to není zdaleka pravda. V tomto článku si povíme, proč jsou oblečky pro psy důležité, jak správně vybrat obleček pro psa, jaký materiál zvolit a pro jaké pejsky je vhodný. 

Proč chceme pejskovi obleček pořídit?

Hlavní otázkou, kterou si při výběru oblečku musíme položit je, proč chceme pejskovi obleček pořídit. Obleček pro psa by měl plnit především svou ochrannou funkci před vlivy počasí. Zároveň může sloužit jako reflexní prvek na těle psa. Pokud správně vybereme obleček, bude pejska chránit před zmoknutím, ušpiněním, proti parazitům, prochladnutímm nastydnutím kloubů, ledvin, zad. Především pokud máte doma psího seniora, měli byste myslet na jeho zahřátí a pohodlí, protože jsou k prochladnutí velmi náchylní. 

Rozdělení typu oblečku dle ročního období 

Jaro

Na jaře již pejsek nepotřebuje tolik zahřát ale potřebuje ochránit před vlhkem a deštěm. Jsou tedy nejvhodnější oblečky a pláštěnky z nepromokavého, voděodolného, prodyšného a lehkého materiálu. Ještě se můžete setkat s tím, že obleček může nabízet repelentní účinky, takže kromě počasí pejska ještě ochrání před vnějšími parazity. 

Léto

V létě potřebují oblečky především pejsci, kteří nemají žádnou srst, například naháč. Jejich srst se nemůže chránit před sluncem, mohla by se rychle spálit a je vhodné použít například bavlněný obleček pro psa. Při velmi vysokých teplotách je obleček možné namočit do vody a pejska tím lehce ochladit. V létě je možné pejskovi dát také chladící vestu, které ho krásně ochladí. A pokud s vámi často plave, nebo ho berete na paddleboard nebo na loď je důležitá také plovací vesta. 

Podzim, zima

Podzim a zima je nejchladnější období roku a jsou to také hlavní sezóny pro oblečky. Pokud chceme oblečky pro tyto roční období, měly by pejska především zahřát, chránit před vlhkem, ale zároveň, aby se nepotil. Je tedy nejvhodnější vybrat oblečky s nepromokavou vnější stranou a hřejivou vnitřní stranou. Je možné také oblečky vrstvit, ale musí to dávat smysl, takže například svetr, který zahřeje a na to pláštěnku, která odvede vlhkost a nepromokne. 

Jak správně vybrat obleček pro psa?

Jaký typ oblečku vybrat?

Nejčastěji kupované typy oblečků jsou tyto:

Vesta

Vesta je jedním z nejoblíbenějších typů oblečku. Chrání ty nejdůležitější partie pejska, snadno se obléká a neomezuje ho v pohybu. Můžete s pejskem tedy bez problému sportovat. Vesta nemá nohavice a je nejvíce variabilní pro různé tvary psích těl. Je ideální pro štěňátka a psy, kteří nemají rádi oblékání, jelikož se vesta nemusí provlékat nohami pejska a jde jen jednoduše zapnout kolem těla. 

Bunda

Bunda se obléká podobně jako vesta, zapíná se kolem těla a zahakuje se za zadní nohy, nebo může mít nohavičky jen na přední tlapky. Je to vlastně kompromis mezi vestou a kombinézou. 

Kombinéza

Kombinéza má nohavičky na všechny tlapky. Je vhodná především pro psy, kteří opravdu nemají rádi zimu a potřebují být v chladných měsících co nejvíce v teple. Kombinéza je složitější na oblékání a musí pejskovi opravdu dobře sedět, nesmí pejska nikde tlačit, odírat kůži a neomezovat v pohybu. 

Zateplený nebo nezateplený?

Zateplený obleček pro psa je skvělým parťákem do mrazů a teplot kolem nuly. Většina těchto zimních oblečků bývá nepromokavá a ochrání pejska i proti vlhku a větru. Pokud jsou venku relativně příznivě teploty kolem deseti stupňů, můžete sáhnout po nezateplené verzi oblečku nebo pláštěnce. 

Některé oblečky mají i odnímatelnou vnitřní část, kterou v podzimních měsících můžete sundat a využít jí až v zimě.

Jak správně změřit psa při výběru oblečku?

Je důležité, aby pejskovi obleček dobře seděl, netlačil jej, ale současně nebyl příliš volný. Pokud by byla pejskovi např. zimní bunda příliš volná, pak by nesplnila svou funkci a pejska nedostatečně chránila před mrazem. U většiny oblečků jsou důležité tři základní rozměry. Délka zad, obvod hrudníku a obvod krku.

Délka zad se měří od kohoutku po kořen ocasu. Pozor, délka zad nemusí být rovna délce celého oblečku. Většina oblečků mívá límec, kapuci nebo něco podobného, jenž chrání krk pejska. Současně může být obleček vzadu prodloužen až za kořen ocasu. Například u pláštěnky, aby ocas alespoň částečně ochránila před deštěm. Vždy porovnávejte rozměr výrobce s rozměrem pejska od kohoutku po kořen ocasu. Pokud chcete mít jistotu, že obleček pro psa nebude krátký, raději pár centimetrů přidejte. Pokud se postroj blíží ke dvěma překrývajícím se rozměrům, raději vyberte ten větší.
 
Obvod hrudníku měřte v jeho nejširším místě, což bývá zpravidla hned za předníma nohama ve svislé poloze přes hřbet pejska. Většina oblečků mívá tento rozměr nastavitelný a často se pro různé velikosti v krajních hodnotách překrývají. 
 

V některých případech výrobce uvádí třetí rozměr kolem krku. Ten měříme v jeho nejširším místě, tedy od kohoutku, přes lopatku, ke středu hrudní kosti a zpět. 

Na našem e-shopu najdete široký výběr oblečků pro psy.

Jaký zvolit materiál? 

Materiál je potřeba vybírat hlavně podle ročního období a podle kvality. Obleček se bude často prát a sušit, takže musí něco vydržet. Je vhodné se vyhnout umělým podšívkám, gumovým povrchům a jiným umělotinám, jsou jak neprodyšné ale i nekvalitní a obleček vydrží většinou maximálně jednu sezónu. 

Pokud chcete, aby vám obleček pro psa opravdu vydržel, vybírejte z kvalitních materiálů, které pejska nedráždí, neškrtí, jsou prodyšné a jsou příjemné na dotek. Mezi kvalitní materiály patří membránový sofshell a termo materiál. Tyto materiály se používají při výrobě oblečení pro sporty a nyní se přesunuli také do výroby oblečení pro pejsky. Mají velmi nízkou hmotnost, snadnou údržbu, velmi rychle schnout a mají svoji velmi vysokou funkčnost. 

Mezi voděodolné materiály patří takzvaný šusťák se zátěrem. Tento šusťák je speciálně upraven a odpuzuje vodu, tudíž je nepromokavý. Klasický šusťák bez této úpravy většinou brzy promokne. 

Sportovní pletenina je další moderní materiál, který se používá pro výrobu oblečků pro psy. Pletenina je z hladce pletené svrchní strany a nádherně měkoučké vnitřní strany. Oblečky z pleteniny psa před deštěm nebo sněhem neochrání, ale poskytnou neobyčejně dobrou tepelnou izolaci. Je možné použít tedy tento druh oblečku pod pláštěnku. 

Oblečky pro pejsky, které jsou vyrobené z bavlněného materiálu se hodí spíše pro letní období. Nevýhodu tohoto materiálu je její omezená ochrana proti chladu a v zimě psa příliš nezahřeje. Na druhou stranu v létě pejskovi docela dobře pomůže s velkým horkem. 

Pokud se s námi budete chtít poradit, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím chatu na našem e-shopu www.bafoo.cz nebo přes e-mailovou adresu info@bafoo.cz

Líbil se vám článek „Jak správně vybrat obleček pro psa“? Máme pro vás další články v naší Psí poradně. Zajímají vás plemena psů? Pak navštivte náš psí atlas, který postupně rozšiřujeme.