Právě si prohlížíte Jak vybrat správný pelíšek pro psa

Jak vybrat správný pelíšek pro psa

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuBLOG / Psí poradna

Jakožto rovnocennému parťákovi naší rodiny chceme pro našeho pejska to nejlepší. Díky rozsáhlé nabídce pelíšků pro psy to nemusí být vždy tak jednoduché. Před koupí je tedy dobré zamyslet se nad několika faktory. 

Pelíšek pro psa a jeho umístění

Každý pejsek si přeje čas od času své soukromí, a proto bychom měli velmi dobře zvážit umístění pelíšku. Je to pro něho bezpečné útočiště, cítí se tam pohodlně a je to jeho místo. Pokud máme pejska doma a plánujeme tam mít i pelíšek pro psa, měli bychom myslet na to, abychom vybrali takový, který bude pro něho ten nejlepší.

Pokud máme pelíšek pro psa na chladnějším místě, měli bychom vybrat ten, který bude mít vyšší spodní vrstvu a bude dobře izolovaný, aby mu nebyla zima od země. Odolat by mělo také případné vlhkosti, aby nezačal plesnivět. Pelíšek je také dobré umístit někam ke zdi, aby měl pejsek z jedné strany krytá záda, pro větší pocit bezpečí, rovněž pokud leží pes v průvanu, měli bychom koupit pelíšek se zadní výstuhou, aby mu záda chránila.

Můžete se také podívat na iglů a domečky pro psy, které vašemu kamarádovi poskytnou v bytě pocit útulna, jako v boudě. 

Vhodný materiál

Materiál je dalším důležitým aspektem při koupi pelíšku. Vhodné jsou snadno omyvatelné materiály jako nylon, kůže. Takovýto materiál můžete použít na venkovní ležení. Pokud máte pejska v bytě, můžete zvolit pelíšek z plyše, který je velmi koukavý, ale zase musíme myslet na to, aby se tam pejsek zbytečně nepřehříval a je vhodné mu k tomu pořídit ještě jeden například látkový s výplní. 

Ať se rozhodnete jakkoliv, dejte přednost kvalitním pelíškům, které myslí jak na pohodlí psů, tak na to, abyste s jejich údržbou měla co nejméně práce, nejlépe se snadno snímatelným potahem, který vyperete v pračce. Díky tomu bude pelíšek hygienický jak pro vašeho pejska, aby se mu v kožichu neusadili paraziti, tak pro vás, aby se vám nespustila třeba alergie. 

Pejsek ležící v pelíšku

Velikost pelíšku

Správná velikost pelíšku je pro psa velmi důležitá. Pokud bude pelíšek příliš velký, pejsek se v něm nebude cítit bezpečně. Stejně tak to je s příliš malým pelíškem. Je vhodné si před koupí pejska změřit když leží v natažené poloze. V pelíšku by měl mít cca 10 – 20 cm místa navíc, aby se mohl pohodlně pohybovat a přetáčet. Myslete na to, že uváděné velikosti pelechů jsou včetně vyztužených boků a případně zad. Malý pes by měl mít přibližně průměr pelechu 30 – 40 cm, střední plemeno kolem 80 – 100 cm a větší od 100 cm výše.

Typ pelíšku

Při výběru je také důležité myslet na to co má váš pejsek rád. Rád se schovává do uzavřených prostorů? Nebo má naopak rád o všem přehled? To je také důležitý aspekt při výběru. Někomu budou vyhovovat pytle na spaní nebo uzavřené iglů nebo domeček, jinému pejskovi zase pelíšek jako podložka kde se bude moct roztáhnout, jak je libo. 

A hlavně musíme myslet na pejskovo zdraví. Především u starších pejsků jsou častější problémy s klouby a horším vstáváním, bolesti páteře a otlaky na loktech. Proto v tomto případě dejte přednost ortopedickým pelíškům, které pejskům uleví a zmírní tyto problémy. 

Pejsek spící na podložce

Cestování 

Pokud s pejskem cestujete, určitě oceníte potahy do auta, které ochrání vaše sedačky a pejskovi pro větší pohodlí můžete pořídit deku nebo cestovní tašku a pohodlnou autosedačku

Pokud pořídíte pelíšek a pejsek do něho nechce chodit, nezoufejte. Seznamte vašeho pejska s pelíškem, nechte ho, ať si ho očuchává a zvykne si na něho. Je to pro něho přeci jenom něco nového a tu vůni nezná. Dejte mu na pelech jeho oblíbenou hračku, deku, věci, ze kterých ucítí známý pach. Když na pelíšek vleze, můžete ho odměnit pamlskem. Nebojte, jakmile pelíšek zdomácní, bude tam chodit rád. 🙂 

Zajímají vás plemena psů? Pak navštivte náš psí atlas, který postupně rozšiřujeme.