Právě si prohlížíte Kloubní výživa pro psy

Kloubní výživa pro psy

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuBLOG / Psí poradna

Téměř každý pejsek potřebuje v průběhu života určité doplňky stravy. Ať jsou to vitamíny pro správný vývoj štěňat, preventivní kloubní výživa pro psy, kteří mají sklony k dysplazii kloubu nebo doplňky stravy pro seniory, vždy bychom měli myslet na to nejlepší pro naše čtyřnohé miláčky a dopřát jim jenom kvalitní výrobky.

Aby organismus pejska správně fungoval, potřebuje určité množství důležitých látek. Pokud pejskovi některá z těchto látek chybí, začne to tělo řešit jiným způsobem. V tomto případě tak, že si chybějící látku vezme z méně důležitých orgánů a tkání jako je srst nebo kůže a doplní ji do důležitých orgánů jako jsou srdce, játra, ledviny, slinivka. Jakmile mu však zásoby dojdou, projeví se tento nedostatek zdravotními potížemi. 

Mezi nejčastější problémy patří:

  • nekvalitní srst, která se láme, pejsek líná a má lupy
  • podrážděné nervy, kdy je pejsek neklidný, agresivní a špatně se koncentruje
  • kožní problémy a alergie, které se projevují svěděním, drbáním pejska a ekzémy
  • problémy s reprodukcí a špatný vývoj štěňat
  • problémy se zažívacím traktem, nejčastěji se jedná o zácpu nebo zvracení

Aby pejsek do těla dostal všechny potřebné látky, můžete mu podávat doplňky stravy, které se dělí do 4 kategorií.

  1. Kloubní výživa pro psy
  2. Vitamíny a minerály
  3. Výživa srsti a kůže
  4. Přípravky pro imunitu
 

  1. Kloubní výživa pro psy

Tu můžete dávat jak z preventivního, tak zdravotního hlediska. Z preventivního hlediska se dávají především přípravky na klouby pro štěňata velkých plemen psů. Kde výrazně pomáhají při tlumení rozvoje a řešení genetických i vývojových vad kloubní soustavy – dysplazie, nerovnoměrný růst, špatné postavení končetin atd. Také štěňatům menších plemen by se měly podávat kloubní přípravky, tam se předchází například rozvoji luxace pattely, ale také dalším onemocněním kloubů. Dále je vhodné tyto doplňky dávat všem psům, kteří mají klouby v nadměrné zátěži. Jako například psí sporty nebo dlouhé a náročné procházky. Rovněž bychom měli myslet také na starší a obézní psy, kteří tuto výživu potřebují. 

Ze zdravotního hlediska se většinou tyto přípravky podávají po operacích, úrazech či při onemocnění a bolesti kloubů, které vyžadují léčení. V tomto případě je ale nutné se poradit s veterinárním lékařem, který správně zacílí vhodnou kloubní výživu. Pokud pozorujete u vašeho pejska kulhání, obtížné zvedání či lehání, nechuť k pohybu či smutný výraz, vždy vyhledejte veterinárního lékaře. Včasným zásahem a správně vybranými přípravky můžete ještě pejskovi hodně pomoct a vrátit ho zpět do radostného pohybu.

Kdy se vitamínům a doplňkům určitě nevyhnete je, když krmíte stravou BARF.

Co obsahují přípravky pro výživu kloubů

O vitamínech a přípravcích pro psy je dobré vědět, že nejsou nebezpečné a nemusíte se tedy obávat je dát jakémukoliv psu. Musíte ovšem dodržet správné dávkování a kombinace, které doporučuje výrobce nebo veterinář. 

Preparáty pro výživu kloubů obsahují zejména:

  • kyselinu hyaluronovou
  • chondroitin sulfát
  • glykosaminoglykan
  • kolagen
  • vitamín C nebo MSM

Na trhu můžete narazit na nepřeberné množství takovýchto přípravků, je dobré poradit se s chovatelem nebo veterinářem. Rozhodně neuděláte chybu, pokud se rozhodnete pro přírodní složení bez chemických složek a cukru. Nastudujte si složení, jaké množství určitých složek produkt obsahuje a porovnávejte. Je také dobré si dávky spočítat. Často se vyplatí pořídit větší balení, které bude mít sice dražší pořizovací cenu, ale na dávku vás vyjde levněji. 

Jak předcházet kloubním onemocněním

Kloubnímu onemocnění můžete předejít i prevencí. Pejskovi byste měli poskytnout dostatečný a adekvátní pohyb, ale nepřetěžovat ho. Zejména štěňata do 6 měsíců by se neměla zbytečně přetěžovat. Pejskovi byste měli dávat kvalitní krmivo a udržovat ho v optimální hmotnosti. Nadváha vede ke zbytečnému zatížení kloubů.

Ideální pohyb je na měkkém povrchu, například na trávě. Nejvhodnější pohyby provádí pejsci při plavání. Hubnou, nezatěžují klouby a jedná se o komplexní pohyb. A jak jsme již zmínili, měli byste preventivně podávat také vhodné přípravky.

Výživu na klouby dělíme na různé formy:

  • Tablety
  • Sypký prášek
  • Tekutý sirup

Prevence s kloubní výživou Alavis nebo českými produkty Canvit 

Nejoblíbenější pro preventivní užívání jsou nutriční doplňky ve formě prášku a tablet. Odborníci doporučují používat sypkou kloubní výživu pro psy v pravidelných 2 – 3 měsíčních kúrách s 1 – 2 měsíční pauzou. Nejlepší efekt mají vícesložkové komplexní preparáty s obsahem glukosaminu, chonroitinu, MSM, kyseliny hyaluronové a kolagenu.

Alavis 5 pečuje o klouby pejsků všech věkových kategorií i velikostí. Obsahuje základní důležité složky pro výživu kloubů, pojivových tkání a chrupavek. Navíc obsahuje vitamin C, který se významně podílí na syntéze kolagenu v tkáních. Vitamin C je vhodné podávat také u štěňat v růstu pro správný vývoj kostí a chrupavek.

Nomaad Artivit Forte je kloubní výživa pro psy, která kromě základních složek obsahuje navíc výtažek z boswelie. Díky tomu dokáže nejen vyživovat klouby, ale také mírně tlumí bolesti kloubů. ArtiVit obsahuje vitamin C a hydrolizovaný kolagen.

Canvit Chondro Super, kloubní výživa pro psy nad 25kg. Kvalitní prevence za rozumnou cenu. Přípravek je vhodný na dlouhodobé používání. Velmi oblíbená tabletová forma pro velká plemena. Doporučuje se preventivně nebo jako součást rekonvalescence.

Vysoce účinná tekutá kloubní výživa pro psy pro léčbu i prevenci onemocnění kloubů: Aptus Apto-Flex

Nejrychlejší a nejvyšší vstřebatelnost účinných látek mají tekuté kloubní doplňky. Z tohoto důvodu mají také nižší obsah složek a jsou vhodné i pro dlouhodobé užívání. Viditelný efekt účinku nastává již po několika málo dnech. Zejména při terapeutickém (léčebném) podávání, při bolestech, kulhání nebo jiných výraznějších obtíží je rychlý nástup účinku velmi důležitý. Uvedené preparáty jsou vyráběny z farmaceuticky čistých surovin, které se běžně používají i v kloubních výživách pro lidi. Nespornou výhodou je vysoká chutnost, snadné dávkování a jednoduše kontrolovatelný příjem doplňku.

Aptus Apto-Flex sirup je unikátní komplexní 5ti složkový přípravek pro intenzivní kloubní péči. Apto Flex pro psy obsahuje vysokou dávku kyseliny hyaluronové, hydrolizovaného kolagenu, glukosaminu, chondroitinu a MSM ve vysoce vstřebatelné formě. Vhodný pro prevenci i léčbu. Má silný protizánětlivý efekt, tlumí bolest, vyživuje klouby. Zaručená úleva od otoků, bolestivosti i zánětu. Léčí artrózu, artritidu i jiná degenerativní onemocnění pohybové soustavy. Obnovuje vitální funkci chrupavek, šlach i vazů. Vhodný i pro dlouhodobé používání díky obsahu účinného antioxidantu vitaminu E. 

Zatímco užívání tablet a sypkých doplňků stravy pro psy je zcela běžné. Sirupy jsou poměrně novou formou prevence i léčby. Oproti prášku mají nesporné výhody. Velmi rychle se vstřebávají do organismu a účinné látky mají vysokou využitelnost. Již po pár dnech vidíte na svém psovi výrazné zlepšení v pohyblivosti a zvýšenou chuť k aktivitě. Psi navíc sirupy s oblibou a bez problémů přijímají buď s krmivem, nebo i samostatně.

Doporučujeme chutný, vysoce účinný sirup s rychlým efektem Aptus Apto-Flex pro psy v balení 500ml nebo 200ml. Apto Flex sirup je v praxi osvědčený pro léčbu i prevenci u psů každého věku i váhy. Vyzkoušejte i vy oblíbenou volbu českých veterinárních lékařů a dopřejte svému psovi bezbolestný a aktivní pohyb každý den.

Pokud se rozhodnete pro podávání vitamínů nebo jiných doplňků stravy, určitě bychom radili, abyste si o tom načetli potřebné informace, nejlépe se s někým poradili, můžete napsat také nám nebo zajít za vašim veterinářem. Ten vašeho pejska zná, ví, jaký má zdravotní stav, jakým způsobem ho krmíte a čím pejskovi nejlépe pomůžete. Kvalitní a včasná prevence vede k vitalitě a radosti z pohybu vašeho pejska.    

Hnědý labrador s kloubní výživou canvit pro seniory 2

Další informace

Pro kompletní přehled produktů přejděte na www.bafoo.cz do sekce Kloubní výživa pro psy.

Zajímají vás plemena psů? Pak navštivte náš psí atlas, který postupně rozšiřujeme.

Poznatky o kloubní výživě pro psy jsme čerpali z webu Canvit, Vitar a Alavis