Právě si prohlížíte Pes a schody – schody pro psy

Pes a schody – schody pro psy

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuBLOG / Psí poradna

Víte, jak to je s chůzí do schodů a ze schodů u psů? Nebo máte doma štěňátko, malého pejska, nebo psího seniora a má problém dostat se na vyvýšená místa? V našem článku vám povíme, jak to je v situaci pes a schody a kdy pořídit schody pro psa. 

Pes a schody – jak to je?

Často se setkáváme s tím, že by neměla štěňata chodit po schodech dokud se jim vyvíjí klouby a páteř. My osobně jsme to se schody také nepřeháněli a oba pejsky především jako štěňátko nosili. S během jsme počkali až do 1 roku a myslím, že to je lepší než pejska přetěžovat od raného věku. Avšak do určité míry je zákaz chůze do schodů a ze schodů mýtus. 

Spoustu odborníků se shoduje, že když dojde u pejska k problémům s páteří, často v tom hraje roli genetická zátěž, plemenná predispozice nebo konkurenční onemocnění při čemž na prvním místě je často obezita. Tudíž to nebývá čistě z důvodů, že pejsek chodil v raném věku po schodech.

Píše se, že ani literatura, ani veterináři nepovažují chůzi po schodech a ze schodů za hlavní důvod způsobující onemocnění páteře dospělému pejskovi.

Jiná situace tomu je samozřejmě u štěňat, a to zejména u větších plemen. V tomto případě bychom měli být opravdu velmi obezřetní, co se zátěže týče. Problematický je u nich ale především vývoj kloubů než vlastní páteře. 

Obecně platí, všeho s mírou a člověk musí nad situacemi přemýšlet. Pokud by měl pejsek chodit několikrát denně například deset pater po schodech, není to pro ně nic zdravého a měli byste ho do schodů a ze schodů nosit, nebo jezdit výtahem. Ale občas jedno dvě patra škodlivá nejsou.

Často potkáváme, že především malí pejsci bývají venčení „z tašky“ a pejsek se skoro nedotkne země. Pejskovi venčení prospěje, vybuduje si imunitu a socializaci s ostatními pejsky. Pohyb je pro pejsky velmi důležitý. Často pak trpí nadváhou, nerozpohybují se jim střeva jak by měly, potom si mohou klidně „jenom“ skřípnout nerv seskočením z gauče a mnoho dalšího. Proto je třeba rozpoznat, co je pro pejska dobré a co ne. 

Pes a schody - schody pro psy

Schody pro psy

Pokud doma máte pejska, který je zvyklý vyskočit na gauč nebo do postele, ale už mu to tolik nejde, případně je ještě štěně a neměl by tolik namáhat klouby, nebo je pejsek malého vzrůstu, zkuste psí schody od Trixie, které máme na našem e-shopu. Schody mívají také hezký design a budou se vám hodit do interiéru. Schody pro psy jsou skvělou volbou pro pejsky malé, střední i velké a váš psí parťák vám poděkuje a bude s vámi moct trávit chvíle v obýváku i v ložnici a nebude ho při tom omezovat výška nábytku. 

Pro psí cestovatele máme na e-shopu také schody pro psy do auta. Auto je obecně vysoko a pejskům se tam špatně skáče. Psími schody jim usnadníte cestování a eliminujete i nějaké to zranění spojené se špatným seskočením. 

Je možné, že ze začátku bude pejsek na schodech opatrný, nebo se bude bát po nich sejít nebo jít nahoru, ale nebojte se, brzy zjistí, že schody jsou pro jeho dobro a může vám být díky nim na blízku a zvykne si na ně. Hlavně mějte s pejskem trpělivost a schody nevracejte když na nich hned nebude chtít chodit. 

Tip: Zkuste dát na každý schod pamlsek a několikrát situaci opakujte a uvidíte, že to pejskovi zachvilku hezky půjde.  

Pokud se s námi budete chtít poradit, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím chatu na našem e-shopu www.bafoo.cz nebo přes e-mailovou adresu info@bafoo.cz
Líbil se Vám článek „Pes a schody – schody pro psy“? Máme pro Vás další články v naší Psí poradně. Zajímají vás plemena psů? Pak navštivte náš psí atlas, který postupně rozšiřujeme.