Právě si prohlížíte Auvergneský ohař krátkosrstý

Auvergneský ohař krátkosrstý

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuPLEMENA PSŮ

Auvergneský ohař krátkosrstý je velmi inteligentní plemeno a proto se rychle se učí. Je však třeba připomenout, že je poměrně citlivý a nesnáší brutalitu. Její výchova by měla vycházet z rozvoje jeho vrozených dispozic.

FCIVII. – Ohaři
Sekce1 – Kontinentální ohaři – s pracovní zkouškou
VyužitíLovecký pes, aktivní pes, rodinný pes
Délka života12–14 let
Charakterodolný, poddajný a snadno cvičitelný pes, přizpůsobený všem druhům lovu.
Velikost

tělesná hmotnost: zhruba 25 kg

výška v kohoutku: 

  • pes: 57–63 cm
  • samice: 53–59 cm
SrstSrst krátká, nepříliš jemná, nikdy tvrdá, lesklá. Barva černá s bílým stříkáním různé intenzity.
Země původuFrancie

Auvergneský ohař krátkosrstý – historie 

Auvergneský ohař krátkosrstý je jedním z mála francouzských ohařů kontinentálního typu, známých jako „braque“ na rozdíl od „epagneul“ (vyslovuje se epaniel) ohařú španělského typu. O jeho původu existují různé hypotézy. Jedna z nich říká, že jde o místní plemeno, vyšlechtěné na základě starých francouzských ohařů. Někteří říkají, že mohlo být vylepšeno přidáním krve anglického pointera.

Podle jiné teorie je původ auvergneského ohaře spojen s rytířským řádem maltézských rytířů. Když Napoleon na konci 18. století dobyl Maltu a rozpustil řád, většina rytířů se vrátila do Francie a vzala s sebou své lovecké psy. Měli dát vzniknout novému plemeni.

Každopádně se vyskytuje více než 200 let ve francouzském Massif Central, kolem moderního departementu Cantal. Pokrývá část bývalé provincie Auvergne. Gaskonia je docela blízko a tak se dá předpokládat, že k chovu přispěli i gaskoňští honiči. Během druhé světové války téměř úplně vymřeli.

Auvergneský ohař krátkosrstý je velmi oblíbený ve své domovině. V sousedních zemích, v Polsku a Spojených státech amerických je také několik chovatelských stanic. 

Auvergneský ohař krátkosrstý – charakter

Je to především lovecký pes – naprostá většina je chována právě pro tento účel. Je velmi odolný, dokáže lovit celý den v náročném terénu a různých povětrnostních podmínkách.

Během lovu se nerad vzdaluje od majitele. Při lovu na poli se vždy snaží udržovat oční kontakt s lovcem. Je velmi dobrý plavec. Ve Francii je považován za nejlepšího psa pro lov drobné zvěře.

Je to také skvělý společenský pes. Bez problémů se přizpůsobí městskému životu, pokud mu zajistíte dostatečnou zábavu a pohyb. Má přátelskou, jemnou a vyrovnanou povahu a vytváří hluboké pouto se svými pečovateli. Je to dokonalý společník pro dospělé i děti, se kterými si rozumí a je trpělivý. Není agresivní vůči lidem ani zvířatům.

Auvergneský ohař krátkosrstý – vzhled

Auvergneský ohař je velký a silný pes s robustní stavbou těla přizpůsobenou horskému terénu. Stejně jako jeho předci – francouzští ohaři – je při pronásledování lehký a elegantní. I když je silný, neměl by být těžký. Jeho charakteristická silueta zapadá do čtverce, nikoli do obdélníku, jako u většiny psů.

Auvergneský ohař krátkosrstý – péče

Péče o zástupce tohoto plemene je nekomplikovaná, stačí ho čas od času vykartáčovat kartáčem pro krátkosrsté psy. 

Auvergneský ohař krátkosrstý – výživa

Toto plemeno není nijak zvlášť náročné na výživu. Je třeba připomenout, že aktivně pracující pes vyžaduje vyšší dávku energie v krmivu. Proto je vhodné krmivo pro aktivní psy.

Auvergneský ohař krátkosrstý – zdraví

Auvergneský ohař nemá většinou problém se zdravím, stejně jako u ostatních psů se u něj může objevit dysplazie kyčelního kloubu, jedinci přijímaní do chovu jsou na ni vyšetřování, a proto si vybírejte štěně po zdravých rodičích. Preventivně můžete podávat kloubní výživu.

Další informace

Čím krmit štěně auvergneského ohaře? Podívejte se na www.bafoo.cz

Tipy a rady, zajímavosti o psech a články o našich bafanech najdete na našem blogu.