Právě si prohlížíte Basenji

Basenji

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuPLEMENA PSŮ

Basenji je pes, který ležel u nohou faraonů. Je samostatný, tvrdohlavý a těžko ovladatelný, ale úsilí vynaložené na výcvik splácí láskou a citem. Neštěká, ale jódluje, miluje pohyb a zábavu, je vhodný pouze pro zkušeného majitele – začátečník si na něm vyláme zuby.

FCIV. Špicové a primitivní plemena
Sekce6 – primitivní plemena – bez pracovní zkoušky
VyužitíLovec, společenský pes, rodinný pes
Délka života12-15 let
Charaktermoudrý, učenlivý, veselý a věrný pes; inteligentní a nezávislý, ostražitý
Velikost

výška: 40–43 cm;
hmotnost: 9,5–11 kg

SrstČervenobílá, černobílá, trikolorní, žíhaná s bílou
Země původuStřední Afrika / Velká Británie

Historie

Basenji je nejstarší plemeno psů, geneticky příbuzné šedému vlku. Jde o přirozeně vyvinuté plemeno, jenž vzniklo bez zásahu člověka. Jeho historie sahá až do starověku – psi, kteří se nezvykle podobají psům faraónů, se objevují na skalních malbách v libyjských jeskyních, datovaných do 6. tisíciletí před naším letopočtem. Stopy této rasy jsou také přítomny ve starověkém babylonském a mezopotámském umění.

Následující tisíciletí přežívali jako společníci Pygmejů obývajících oblasti střední Afriky, zejména Konga – byli využíváni k lovu, jako výstavní a plašící psi. To, že žili s lidmi, však neznamená, že se k nim chovali jako k domácím mazlíčkům – potravu si museli opatřovat sami.

Těžko říct, kdy se basenji poprvé všiml člověk ze Západu. S největší pravděpodobností se o nich poprvé zmínil katolický misionář Jerome Merolla, který v 17. století psal o Kongu, polodivokých psech s červenou srstí, štíhlým tělem a ocasem otočeným dozadu. Dalším Evropanem, který si psa basenji všiml, byl Dr. Georg August Schweinfurth, který ve druhé polovině 19. století studoval flóru a faunu střední Afriky. Když psal o zvířatech chovaných kmenem Nyan-Nyam, zmínil se o vlčím psu s krátkou, lesklou srstí, špičatýma a špičatýma ušima a krátkým zatočeným ocasem.

 Ve stejné době byli přivezeni do Evropy a dokonce vystaveni na výstavě v britském Birminghamu. Bohužel první pár těchto čtyřnožců uhynulo krátce po jejich vysazení na evropský kontinent. Ve 30. letech 20. století byl v Anglii založen první chov – čítalo 11 basenji přivezených z Afriky. 

Basenji – charakter

Basenji mají silné pouto ke svému majiteli k a rádi jsou v jeho společnosti, jsou extrémně milující, loajální a ochranitelští vůči členům své lidské rodiny. Zároveň jsou však nesmírně rozpustilí, čilí a naprosto samostatní – natolik, že se o nich často mluví jako o „psech kočičí povahy“.

Plemeno psů pocházející ze starověkého Egypta přežilo tisíciletí téměř beze změny – dnes je jejich vzhled a chování naprosto stejné jako jejich předků ze dvora faraonů. Co to znamená? Za prvé jsou tak nezávislí, jako když běhali v africké buši. Basenji je pes, který se absolutně nehodí jako společník člověka, který od něj očekává naprosté podrobení. Ignorují příkazy svého majitele, pokud je považují za příliš hloupé nebo nebezpečné, jsou soběstační a bolestivě tvrdohlaví. Dobře „vycházejí“ s majitelem, který u nich ocení individualismus a fantazii.

Vzhledem k nezávislé a poněkud rozporuplné povaze se basenji k výcviku moc nehodí, což neznamená, že by se od něj mělo upustit. Naopak s tréninkem by se mělo začít co nejdříve, protože jedině tak je zaručen jeho úspěch. K banseji je třeba přistupovat důsledně, ale bez fyzické a verbální agrese – bude to mít opačné účinky a ztracená důvěra se tak těžko obnoví. Doba tréninku by navíc neměla přesáhnout 10 minut – při delší lekci se začne nudit a ztrácet zájem o cvičení. Ze stejného důvodu je důležitá rozmanitost školení. Dobrým řešením jsou i psí sporty, kde vynikají v disciplínách jako je coursing.

Vzhled

Basenji patří do kategorie špiců a primitivních psů. Jeho jméno pochází z jazyka Lingala v Kongu a znamená „pes rolníků“ nebo „pes divočiny“. Jsou to zvířata střední velikosti – psi dosahují 43 cm v kohoutku a váží maximálně 11 kg, feny nepřesahují 40 cm v kohoutku a 9,5 kg váhy. Charakteristickými znaky afrického psa jsou lesklá krátká srst (bez podsady), pevně stočený ocas, vrásčité čelo a mandlové oči – podle milovníků tohoto plemene tajemné a vyjadřující různé, téměř lidské emoce. 

Psi mohou být červení s bílou, černí s bílou, žíhaní, žíhaní s bílou – také basenji tricolor, tedy černá s pálením s bílou. Mají půvabnou postavou, která vypadá obzvláště krásně, když zvíře běží. 

Péče

Péče o banseji je nenáročná. Tito psi jsou velice čistotní, co se hygieny týče – myjí se pomocí jazyka a tlapek, stejně jako kočky. Jediným úkolem majitele je mazlíčka vykartáčovat gumovou rukavicí nebo kartáčem s měkkými štětinami, aby se zbavil odumřelých chlupů – to stačí jednou týdně, ale můžete to dělat i častěji. 

Součástí péče by měla být také koupel každých šest týdnů. Také by se měly pravidelně (2-3x týdně) čistit zuby, zastřihávat drápky a kontrolovat stav uší a očí – alarmující příznaky jsou nepříjemný zápach, vlhkost v očích, zarudnutí a otoky. 

Pro koho je basenji vhodný?

Pozitivní zprávou je, že basenji jsou velmi inteligentní a rychle se učí – pokud samozřejmě chtějí. Bezpochyby by neměl být prvním psem, jelikož vyžaduje zkušeného majitele – začátečníka, rychle a snadno ovládne.

Jste rodič? Dobrá zpráva: Basenji má velmi rád děti, ale ne nutně miminka. Dobře se chovají i ve společnosti jiných zvířat, zejména těch, se kterými vyrůstali.

Basenji velice rád něco žvýká, když se nudí a je schopen rozkousat cokoliv.

Jak se na psa afrického původu sluší , basenji se rád zdržuje na teplých a slunečných místech. V zimě nebude mít problémy s hraním venku, ale je lepší ho chránit před chladem vhodným oblečením.

Basenji neštěkají, ale nejsou to ani tiší psi. Když chtějí se svým člověkem komunikovat, sáhnou po celém repertoáru zvuků – od vytí, přes pištění, až po jódlování charakteristické pro toto plemeno. Dalším dědictvím po vlcích je hárání, kterými samice prochází pouze jednou ročně. 

Basenji – výživa

Krmení basenji je stejně jednoduché jako jeho udržování . Tito psi jsou rození sportovci – mají rychlý metabolismus, proto rychle spalují energii. To znamená, že rádi jedí, aby dobili baterky. Nemají sklony k přibírání na váze, ale neměli by se překrmovat – pamlsky je lepší nechávat pro zvláštní příležitosti, např. jako odměnu při tréninku. 

Základem krmení basenji by mělo být suché nebo mokré krmivo pro malé a středně velké psy. Měli byste si vybrat krmivo s vysokým obsahem živočišných bílkovin a nízkým obsahem obilovin – pokrmy pro basenji můžete připravit i sami, ale pak se vyplatí doplnit stravu vašeho mazlíčka o barfové doplňky nebo se poradit s veterinářem, který vám řekne, které přísady by měly být součástí jejich jídla. Štěně krmte 3–4x denně a ve 12 týdnech snižte počet krmení na 1–2 denně. 

Basenji – zdraví

Basenji jsou obecně zdraví a otužilí a seznam geneticky predisponovaných nemocí a dalších stavů, ke kterým jsou náchylní, je poměrně krátký. Zahrnuje především:
  • Franconiho syndrom – onemocnění ledvin zahrnující poruchu renálních tubulů, která vede ke ztrátě cenných látek, jako jsou aminokyseliny, vápník, draslík a hořčík,
  • Pupeční kýla – stav, který se vyskytuje hlavně u mladých psů a začíná několik týdnů nebo měsíců po narození. Spočívá v průchodu střev nebo pobřišnice mimo dutinu břišní,
  • oční onemocnění – zejména progresivní retinální atrofie, retinální dystrofie a perzistující pupilární membrána,
  • imunoproliferativní onemocnění tenkého střeva – nevysvětlitelné genetické onemocnění projevující se chronickým průjmem, vyhublostí, poruchami trávení a vstřebávání,
  • dysplazie lokte,
  • hypotyreóza,
  • hemolytická anémie. 

Dobrou zprávou pro zájemce o koupi basenji je, že si společnost tohoto čtyřnohého přítele můžete užívat po dlouhou dobu. Psi tohoto plemene jsou dlouhověcí – mohou se dožít až 15 let. 

Další informace

Čím krmit štěně basenji? Podívejte se na www.bafoo.cz

Tipy a rady, zajímavosti o psech a články o našich bafanech najdete na našem blogu.