Právě si prohlížíte Bišonek

Bišonek

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuPLEMENA PSŮ

Základní vlastnosti

Země původu Francie a Belgie
Název v zemi vzniku
Bichon á poil frisé
Klasifikace dle FCI
IX. Společenská plemena
Sekce I. Bišonci a příbuzná plemena
Využití Aktivní pes, výstavní pes, společenský pes
Zkoušky Bišonek nedělá zkoušky z výkonu
Velikost – ideální kohoutková výška

25 – 29 cm

Tolerance u psů je + 1 cm

Tolerance u fen je – 2 cm

Hmotnost 3 – 6 kg
Osrstění Srst je jemná, bohatá, hedvábná, má volné spirálovité kadeře. Podsada musí být přítomná. Stříhání srsti je přípustné.
Zbarvení srsti
Čistě bílá
Celkový dojem
Veselý a hravý psík, živého temperamentu, s načechranou, velmi jemnou srstí, tvořící spirálovité kadeře.
Povaha
Pozorná, veselá, přátelská, odvážná, miluje děti, umí se přizpůsobit, snadno se vychovává a je velmi učenlivý. Je to typický společenský pes.

Charakter chování

Bišonek je velmi roztomilé plemeno, nechybí mu elegance a ladnost. Je to inteligentní pes, který má velmi veselou a vyrovnanou povahu, navíc příliš neštěká. Je velmi přátelský, bystrý, věrný, živý a hravý, nikdy není agresivní. Miluje společnost lidí. Svého pána si v rodině vybere sám a velmi na něm lpí. Nehodí se pro lidi, kteří jsou často mimo domov. Rovněž je vhodná socializace od útlého věku. Nebývá agresivní vůči lidem, ani vůči ostatním psům a domácím zvířatům. Bišonek miluje společnost dětí, je velmi hravý, a dokáže s nimi dlouho dovádět. Děti by však neměly psa považovat za svou hračku, musí ho respektovat a nechovat se k němu hrubě, i zde je nutný dozor dospělé osoby.
 
Tento psík je vhodný pro začínající chovatele a je poměrně snadno vychovatelný, velmi dobře a rád se učí, jeho výchova by však měla být, stejně jako u jiných psů, důsledná. Bišonek velmi rychle pochopí, co po něm jeho pán chce a vyrůstá ve velmi poslušného a přítulného psíka. U bišonka je také absence loveckého pudu, takže nebude pronásledovat zvěř a na zahradě obvykle také nehrabe.
 
Tomuto plemeni vyhovuje chov v bytě, nemá velké nároky na prostor. Jeho pelíšek by měl být na suchém, klidném místě v bytě, které není vystaveno průvanu, kde by mohl v klidu a nerušeně odpočívat a ze kterého by mohl stále sledovat svého pána. Bišonek je výborný společník, který pro svou přátelskou povahu může být využíván v canisterapii.
 
Bišonek se plně přizpůsobí pánovi a rodině, ale je také velmi temperamentní a je nutné ho udržovat v kondici. Zbožňuje hru a pohyb, a žádné potíže mu nečiní ani delší vycházky. Bišonek vás vždy upozorní, že někdo stojí za vašimi dveřmi. Není však útočný a nikdy neublíží, proto to není pes vhodný na hlídání.

 

Bišonek – původ

Středověcí obyvatelé Kréty, Minojci, ostatně jako většina ostrovních obyvatel, byli námořníci. Při svých častých a dlouhých plavbách s sebou brali mimo jiné i svoje psy. Mluví se o malých psících s převážně bílou srstí, kteří byli nazýváni barbichoni, později zůstalo pouze bichon. Z nich se později vytvořila celá řada samostatných moderních společenských plemen, jako je maltézský psík, boloňský psík, havanský psík, lvíček a další.
 
Rychle se stali oblíbenci u šlechty, mezi jejich velké ctitele patřil například Jindřich III. z Valois. Francouzská revoluce však přinesla nechuť k aristokratickým plemenům a bišonky před úplným vymizením zachránilo pouze to, že jejich roztomilý vzhled a vlohy pro různé triky a kousky se zalíbil kejklířům, žonglérům a komediantům.
 
Krátký návrat zažili ještě ve druhé polovině 19. století, za vlády císaře Napoleona III., synovce známého dobyvatele. Tehdy se bišonci znovu dostali do šlechtických salonů, tentokrát pod jménem „téneriffe“, protože stejnojmenný ostrov ve Středozemním moři je také spojován s předky těchto psíků. Tou dobou se také jeho obliba rozšířila až do Belgie. Po pádu císařského režimu se bišonek opět vrátil do ulic a jen tak tak, že nevymizel.
 
K jeho definitivnímu znovuobjevení došlo mezi světovými válkami, roku 1933 vznikl za spolupráce Belgičanů a Francouzů první standard plemene, v roce 1978 bylo plemeno uznáno jako francouzsko-belgického původu a dostalo dnešní francouzský název „bichon a poil frisé“.
 

Další informace

Čím krmit štěně bišonka? Podívejte se na www.bafoo.cz

Tipy a rady, zajímavosti o psech a články o našich bafanech najdete na našem blogu.

Další informace o bišonkovi najdete na Wikipedii.