Právě si prohlížíte Bostonský teriér

Bostonský teriér

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuPLEMENA PSŮ

Bostonský teriér patří do plemene okrasných a společenských psů, řadí se do sekce malých molossů . Je často označován jako národní pes Spojených států. Bostoňák je veselý, živý a přátelský pejsek, který ochotný podnikat různé aktivity. Co byste měli vědět, než se rozhodnete pro bostonského teriéra? Zde jsou nejdůležitější informace pro případné páníčky tohoto plemene.

Obsah

Bostonský teriér – základní informace

FCI III. Teriéři
Sekce 11 – Malí molossoidní psi – bez pracovní zkoušky
Využití Rodinný, společenský pes, domácí mazlíček
Délka života 11 – 13 let
Charakter přátelský, inteligentní, důvěřivý, odchozí, ostražitý, emocionální, energický
Velikost

malý (pes i fena):

tři váhové kategorie – do 6,8 kg, do 9 kg, do 11,4 kg

výška v kohoutku – od 38 do 43 cm

Srst krátká, lesklá, jemná, přiléhající k tělu (vůbec žádná podsada); v žíhaném, černém nebo tzv plomby s bílými znaky
Země původu Spojené státy

Historie

Bostonský teriér je plemeno s relativně krátkou historií. Jejich chov se rozšířil v 19. století. V 60. letech 20. století bostonští dělníci (především angličtí a irští imigranti) horlivě křížili anglické bílé teriéry s anglickými válečnými buldoky, aby získali nejlepší bojové psy (psí zápasy byly v tomto období ve Spojených státech velmi populární). V dalších letech přibyla do plemene i příměs krve francouzského buldočka. První Boston Terrier Club byl založen v roce 1891, zatímco plemeno Boston Terrier bylo oficiálně uznáno American Kennel Club v roce 1893. V Evropě se toto plemeno objevilo až v 50. letech 20. století. 

Charakter

Bostonský teriér je veselý a energický pes, který miluje všechny druhy zábavy. Je nejen velmi živý, ale také inteligentní a rád spolupracuje. Je však někdy tvrdohlaví, takže buďte trpěliví a nezačínejte s povely od štěněcího věku. Stojí za zmínku, že bostonský teriér je emocionální, citlivý a má silnou vazbu na majitele (může být trochu neodbytný). Je zcela bez agrese a projevuje přátelský přístup k dětem. Jako každé zvíře by však nemělo být ponecháno s batolaty bez dozoru dospělých. Bostonský teriér také snadno vychází s ostatními domácími mazlíčky v domě. Sousedé jistě ocení, že tento roztomilý čtyřnožec není příliš hlučný.

Vzhled

Bostonský teriér patří ke kompaktním čtyřnožcům, jejich dobře osvalená silueta zapadá do čtverce. Tito malí psi se vyznačují silnými končetinami, čtvercovou lebkou s krátkou tlamou a široce posazenýma očima. Požadovaná kohoutková výška pro bostonské teriéry je 38–43 cm. U bostonských teriérů váha závisí na kategorii, do které zvíře patří. Existují tři kategorie : 

  • pod 6,8 kg (Boston Terrier Miniature), 
  • 6,8–9 kg (standardní),
  • 9-11,35 kg (velký).  

Hlava: velká, hranatá a úměrná tvaru těla zvířete. Hranatá lebka s jasně vyznačeným stopem. Předkus nebo klešťový skus. Délka krátké a široké tlamy (bez vrásek) by měla být 1/3 délky hlavy.

Oči: velké, kulaté, posazené daleko od sebe, černé / tmavě hnědé.

Uši: Malé a vztyčené, nasazené blízko okraje lebky.

Ocas: krátký, nízko nasazený, zahnutý nebo rovný (může stoupat nad hřbet).

Srst: rovná, hladká, lesklá a krátká srst s velmi jemnou texturou. 

Barva: černá, žíhaná nebo tzv těsnění (tmavě hnědé) .

Péče

Bostonský teriér je nenáročný na péči, především díky jeho krátké, přiléhavé srsti a nedostatku podsady. Jen nezapomeňte pravidelně kartáčovat štětinovým kartáčem. Další doporučená kosmetická ošetření jsou:

Občas jej vykoupejte, například když se na procházce ušpiní.

Pro koho je vhodný bostonský teriér?

Pro své malé rozměry a přátelskou povahu se bostonský teriér skvěle hodí jako mazlíček pro rodinu s dětmi, bezdětné páry nebo single, který sní o oddaném a veselém společníkovi. Bostonský teriér bude spokojený jak v bytě, tak v domku se zahradou. K uspokojení jeho potřeb však musíme pamatovat na každodenní energické procházky, zpestřené aportováním či jinými hrami. Bostonský teriér tedy potřebuje pravidelné cvičení, aby si udržel svou psychofyzickou rovnováhu. Je to velmi temperamentní pes, takže byste měli dbát na správnou dávku outdoorových aktivit (s bostoňákem je dobré se věnovat psím sportům, např. obedience, agility). 

Výživa

Bostonský teriér by měl dostávat kvalitní, kompletní, hotové krmivo. Krmivo musí být přiměřené věku, zdravotnímu stavu a fyzické aktivitě psa. Bostoňáka lze krmit vyváženým suchým krmivem nebo kombinací suchého a vlhkého krmiva v poměru 50/50 (z hlediska hmotnosti produktu). Jak často byste mu měli dávat jídlo? Optimální jsou 2–3 jídla denně. Dbejte na to, aby bylo podáváno v pravidelných intervalech. Bostonští teriéři musí mít neomezený přístup k čerstvé, čisté vodě. Pamlsky je třeba užívat s mírou, protože bostoňáci jsou pověstní nezkrotnou chutí k jídlu (snadno se překrmují, což vede k nadváze). Pamlsky používejte hlavně při tréninku.

Zdraví

Vzhledem k brachycefalické struktuře lebky (tj. plochému obličeji) je bostonský teriér náchylný k určitých zdravotních problémům. Mohou to být například dýchací potíže spojené se syndromem BAS. Mezi další potenciální nemoci, které chovatelé bostonských teriérů hlásí jsou: 

  • prolaps čéšky,
  • dysplazie kyčelního kloubu,
  • šedý zákal, 
  • vředy na rohovce,
  • glaukom,
  • alergie,
  • srdeční choroby.

Je bostoňák dlouhověké plemeno? U bostonských teriérů je délka života přibližně 11 – 13 let. Kvůli jemné srsti je vhodné v zimě obléknout psovi obleček, který jej zahřeje.

Další informace

Čím krmit štěně bostonského teriéra? Podívejte se na www.bafoo.cz

Tipy a rady, zajímavosti o psech a články o našich bafanech najdete na našem blogu.