Právě si prohlížíte Brazilská fila

Brazilská fila

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuPLEMENA PSŮ

Brazilská fila je velmi zajímavé velké plemeno typu mastif. Pochází z Brazílie a tam se těší největší oblibě. Je to výborný hlídací a rodinný pes, ale vyžaduje zkušeného hlídače, který plemeno dobře zná a rozumí jeho potřebám.

Obsah

Brazilská fila – základní informace

FCIII. Pinčové a knírači, molossoidní a švýcarští salašničtí psi
Sekce2 – Molossoidní plemena (dogovití psi) – bez pracovní zkoušky
VyužitíHlídací pes, rodinný pes, obranář
Délka životaAsi 12 let
CharakterStatečný, věrný, poslušný, ostražitý vůči cizím lidem
Velikost

Velikost (kohoutková výška): psi 65–75 cm, feny 60–70 cm

Tělesná hmotnost: psi min. 50 kg, feny min. 40 kg

Srst

Srst: krátká, hladká, hustá, těsně přiléhající

Barva: žíhaná (na jednotném podkladu), plavá nebo černá

Země původuBrazílie

Brazilská fila – historie

Barzilská fila je potomkem bojových psů z Pyrenejského poloostrova, zvaného alano, z něhož pochází také německá doga a kanárská doga. Osadníci v Jižní Americe potřebovali odvážného hlídacího psa, který by zvládl i stádo dobytka a pomáhal lovit vysokou zvěř, dokonce i jaguára nebo pumu. Křížili alany a všechny druhy velkých ovčáckých psů podobným dnešním španělským mastifům.

Devatenácté století dodalo plemeni příměs buldočí krve a anglické dogy a také bloodhounda. Právě těm posledním vděčí za uvolněnou kůži, výrazný týlní nádor a melancholický pohled. V oblasti tak velké a geograficky rozmanité, jako je Brazílie, se vyvinuly různé místní variety tohoto plemene. Dnešní brazilská fila pochází převážně ze psů ze států Minas Gerais a Santo a jejím tvůrcem je Dr. Paulo Santos-Cruz. Ten sepsal také první standard plemene (1950), který s nepatrnými změnami platí dodnes. Brazilská fila je ve své domovině známé a oblíbené plemeno.

 

Brazilská fila – charakter

Typickými rysy tohoto psa jsou odvaha a vytrvalost. Vyznačuje mimořádnou nedůvěrou k cizím lidem a zároveň velkou loajalitou ke svému pánovi, nejraději by s ním zůstal na každém kroku. Pes je něžný a velmi poslušný vůči své rodině a jeho věrnost je pověstná – v Brazílii se lidově říká: „věrný jako fila“.

Vyznačuje klidem a velkým sebevědomím i v neobvyklých situacích a s neznámými podněty. Má silný územní pud, je ostražitý a zvídavý. To vše z něj dělá vynikajícího hlídače. Přestože je Fila aktivní a vytrvalá, nepotřebuje příliš cvičení. Procházky by měly být několikrát denně, ale neměly by být příliš intenzivní. Zejména štěňata v období růstu potřebují při své činnosti dohled ošetřovatele – nesmí se nechat příliš vyvádět, aby nezatěžovaly citlivé klouby.

Brazilská fila – vzhled 

Je to mohutný pes se silnou kostrou, ale nepůsobí těžkým dojmem. Má velkou hlavu s jasně vyznačeným týlním uzlíkem. Stop je téměř neviditelný. Tlama je silná a hluboká, hřbet nosu je klenutý, s tzv Římský profil. Kůže na hlavě je volná – objevují se jasné vrásky, když psa něco zaujme.

Má husté a převislé rty. Jeho oči jsou středně velké, mandlového tvaru a žluté až hnědé barvy (v závislosti na barvě psa). Povislá víčka dodávají jeho pohledu melancholický výraz. Uši jsou velké, svěšené, nízko nasazené. Leží naplocho na tvářích nebo mohou být mírně nakloněny dozadu.

Trup fili je mohutný a široký. Linie hřbetu je charakteristická – kohoutek je zřetelně nižší než záď, hrudník je široký a hluboký, žebra klenutá, kůže na těle je silná a volná. Specifická je i chůze tohoto čtyřnožce: při chůzi se pohybuje v houpavě (jakoby „tančil sambu“) – dává dvě pravé nohy najednou, dvě levé. Pohyb ve všech tempech je pružný, kočičí a cval je rychlý.

Srst je krátká, hladká a přiléhající k tělu. Barva je obecně zlatá, plavá nebo žíhaná, ale jsou povoleny i jiné plné barvy, kromě bílé, myší a modré. Vzor umožňuje bílé znaky pouze na tlapkách, prsou a špičce ocasu.

Brazilská fila – péče

Krátká srst fili se snadno udržuje. Stačí jej pravidelně kartáčovat. Dále je nutné zastřihovat drápky, dbát na ústní hygienu (včetně čištění zubů, podávání dentálních pamlsků, případně při znečištění zvířete vykoupat. Zvláštní pozornost by měla být během péče věnována očím a svěšeným uším. Oční víčka by se měla pravidelně otírat vatovým tamponem namočeným v čisté vodě, fyziologickém roztoku nebo speciálním přípravku doporučeném veterinárním lékařem. Uši je třeba pravidelně kontrolovat a čistit – podle pokynů lékaře, a když fila zmokne, je nutné je uvnitř důkladně vysušit.

Pro koho je fila vhodná?

Brazilská fila je vhodná pro lidi, kteří mají zkušenost s výchovou velkých psů, kteří jsou trpěliví, důslední a zároveň preferují jemný přístup. Je potřeba o výchově tohoto plemene něco znát. Páníček by měl mít čas psa vycvičit a aktivně s ním trávit čas.

Potřebuje úzký kontakt se svou rodinou, neměl by být izolován. K dětem je nesmírně trpělivý, ale nemůže s nimi zůstat sám. Děti také nemohou samy brát tohoto velkého a silného psa na procházky.

Brazilská fila – výživa

Výživa by měla být založena na kompletním krmivu určeném pro psy velkých a obřích plemen, přizpůsobené jeho věku. File by mělo být podáváno mokré i suché krmivo, tedy granule i konzervy, nejlépe v poměru 1:1, pokud jde o hmotnost produktu. Nesmí mít neustálý přístup k potravě. Denní množství jídla rozdělte do 3-4 jídel a podávejte je v pravidelnou dobu. Před krmením i po něm byste měli nechat bafana chvíli odpočinout (minimálně 15 minut). Dodržování těchto pravidel je důležité nejen k prevenci obezity, ale také chrání před nebezpečnou dilatací a torzí žaludku. Pes by měl mít vždy přístup k čerstvé a čisté vodě

Brazilská fila – zdraví

Fila se dožívá v průměru asi 12 let. Je odolný pes a těší se dobrému zdraví. Stejně jako u většiny čistokrevných psů je náchylný k některým nemocem, včetně:

  • dysplazie kyčelního kloubu,
  • dysplazie lokte,
  • zvětšení a zkroucení žaludku,
  • everze očního víčka (ektropium),
  • stočení očního víčka (entropium),
  • výhřez žlázy třetího víčka (tzv. třešňové oko),
  • enostóza u štěňat (juvenilní osteitida),
  • křehká kůže (velmi vzácné).

Další informace

Čím krmit štěně brazilské fily? Podívejte se na www.bafoo.cz

Tipy a rady, zajímavosti o psech a články o našich bafanech najdete na našem blogu.