Právě si prohlížíte Bullmastif

Bullmastif

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuPLEMENA PSŮ

Bullmastif je silný a obrovský bafan, který svou velikostí vzbuzuje respekt v okolí. Je extrémně odolný proti bolesti a skutečně všestranný pes. Odkud toto plemeno pochází? Co stojí za to vědět, než si pořídíte bullmastifa?

Obsah

Bullmastif – základní informace

FCIII. Pinčové a knírači, molossoidní a švýcarští salašničtí psi
Sekce2 – Molossoidní plemena (dogovití psi) – bez pracovní zkoušky
VyužitíObranář, hlídací pes, rodinný pes
Délka života9 – 10 let
CharakterOdolný vůči bolesti, odvážný, inteligentní, ostražitý, přátelský, vyrovnaný, klidný, rezervovaný, starostlivý
Velikost

Obří velikost (samec a samice):

Tělesná hmotnost: fena 41–50 kg, pes 50–59 kg

Výška v kohoutku: fena 61–66 cm, pes 63–69 cm

SrstKrátká a tvrdá; barva: plavá, červenohnědá, žíhaná, obvykle s černou maskou (bílé znaky na hrudi jsou povoleny)
Země původuVelká Británie

Bullmastif – historie

Je to plemeno s nepříliš dlouhou historií. Vyšlechtili ho lesníci v 19. století v Anglii. Je to kříženec staroanglického buldoka a anglického mastifa. Původně chránil vlastníky pozemků před pytláky, zloději a tuláky. Dokázal se k nim nepozorovaně připlížil a znehybnit je, než dorazil majitel. Díky černé masce a tmavé srsti byl ve tmě téměř nepostřehnutelný. Pro výborný čich byli využíváni i ke stopování zvěře. Jméno bullmastif vstoupilo do všeobecného povědomí v roce 1860. První anglický chovatelský klub byl založen v roce 1920. Jako plemeno bylo uznáno Kennel Clubem v roce 1924. První oficiální standard plemene byl schválen v roce 1935.

Bullmastiff – charakter

Bullmastif je klidný, sebevědomý a nezávislý pes, který je přemýšlivý a jemný zároveň. Vzhledem ke své citlivosti by neměl být sám, ke štěstí potřebuje přítomnost opatrovníka. Izolace u něj způsobuje frustraci. K dětem je velmi trpělivý a jemný, ale společné hraní – stejně jako u zástupců jiných plemen – by mělo vždy probíhat pod dohledem dospělých. Je vždy ostražitý, má silný teritoriální instinkt, ale není hlučný.  

Je to nebojácný pes. V hrozivé situaci je schopen majitele ochránit za každou cenu (má velmi silný ochranářský pud). Má vysoký práh vzrušivosti, reaguje jen v případě potřeby, nikdy neútočí, pokud není potřeba. Bullmastif může mít problémy s přijímáním jiných psů v jedné domácnosti.

Bullmastif – vzhled

Jak vypadá bullmastif? Je to velký pes mohutné, dobře osvalené postavy, který působí mohutným dojmem. Má rovný, krátký hřbet a hluboký hrudník. Podle standardu je kohoutková výška u fen 61-66 cm a u psů 63-69 cm. Požadovaná tělesná hmotnost pro feny je 41–50 kg a pro psy 50–59 kg.

Hlava: masivní, hranatá, hranatá, vrásčitá; lebka s dobře vyvinutými tvářemi; tlama je krátká a hranatá; stop je zřetelně výrazný.

Oči: Středně velké, posazené daleko od sebe, tmavé nebo oříškové.

Uši: Malé, tvaru V, vysoko nasazené.

Ocas: Středně dlouhý, u kořene silný, ke konci se zužuje, mírně zakřivený nebo nesený rovně.

Srst: tvrdá a krátká, odolná nepříznivým povětrnostním podmínkám.

Barva: červená, plavá, žíhaná (povinná černá maska).

Někdo si jej plete s anglickým mastifem (jsou si na první pohled dost podobné).

Bullmastif – péče

Srst mu vypadává po celý rok, proto je potřeba ji pravidelně kartáčovat. Nezapomínejte také na pravidelnou kontrolu kožních záhybů, na péči o oči a uši a každodenní čištění zubů. 

Pro koho je vhodný?

Bullmastif je zvíře s mnoha schopnostmi. Je perfektní jako hlídací, policejní nebo záchranářský pes. Díky své povaze a nezávislosti by měl mít majitel dominantní osobnost, projevovat trpělivost, důslednost a pevnost. Určitě to není mazlíček pro nováčka nebo neaktivního člověka. Štěně vyžaduje pečlivý výcvik a socializaci od prvního dne, kdy přijde k vám domů. Optimálním místem pro jeho život bude dům s velkou zahradou.

Bullmastif – výživa

Má tendenci přibírat na váze. Měl by dostávat kompletní krmivo, jak kvalitní granule, tak konzervy. Tento druh hotového krmiva mu dodá všechny potřebné živiny. Výběr krmiva je třeba pečlivě zvážit a množství přizpůsobit věku, zdravotnímu stavu a míře fyzické aktivity. Jak často krmit bullmastifa? Vhodné budou 2–3 jídla denně v pevně stanovenou dobu. Páníček musí zajistit, aby měl pes neustále přístup k čisté a čerstvé vodě. Nechcete-li svému mazlíčkovi přivodit nadváhu, podávejte mu pamlsky s mírou, aby netvořily více než 10 % denních kalorií (musíte je odečíst z celkové denní potřeby).

Bullmastif – zdraví

Bullmastifové jsou velmi odolní psi. To samozřejmě neznamená, že nemají žádné nemoci. U tohoto plemene se mohou vyvinout zdravotní problémy, jako jsou: 

  • entropium (kroucení víček),
  • dysplazie kyčelního kloubu,
  • dilatační kardiomyopatie,
  • dilatace a torze žaludku,
  • mozoly.

Víte, jak dlouho žije průměrný bullmastif. Tento pes se dožívá 8-10 let . Nejedná se tedy o dlouhověké plemeno.

Další informace

Čím krmit štěně bullmastifa? Podívejte se na www.bafoo.cz

Tipy a rady, zajímavosti o psech a články o našich bafanech najdete na našem blogu.