Právě si prohlížíte Bulteriér

Bulteriér

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuPLEMENA PSŮ

Kdo se s bulteriérem alespoň jednou setkal, nezapomene na něj. Charakteristický vzhled bulteriérů přitahuje pozornost mnoha lidí, ale rozhodnutí o koupi tohoto plemene je potřeba promyslet. Tento pes potřebuje stabilní domov a pravidla, která ho jeho pán naučí. I když to nemusí vypadat, není tento úkol snadný a vyžaduje od pečovatele nejen čas, ale také trpělivost a pevný charakter. Zjistěte, jak bulteriér vypadá a jakou má povahu. 

Obsah

Bulteriér – základní informace

FCIIII. Teriéři
Sekce3 – Teriéři typu bull – bez pracovní zkoušky
VyužitíRodinný pes, agility, frisbee, flyball, coursing
Délka života10-14 let
Charakterbystrý, přátelský, jemný, starostlivý
Velikost

hmotnost feny 22-28 kg, samce 27-32 kg

výška v kohoutku nesmí být větší jak 35,5 cm

Srstkrátká, bílá, trikolorní, plavá s bílou, červená a bílá, černobílá žíhaná, žíhaná s bílými znaky (nežádoucí je modrá nebo čokoládová barva)
Země původuVelká Británie

Bulteriér – historie

Bulteriéři vděčí za svůj vznik zákonu z 9. září 1835 schválenému britským parlamentem. Ten zakázal psí zápasy z býky a jinými zvířaty, což bylo po staletí oblíbenou zábavou prostých lidí. V tomto nelidském „sportu“ byli využíváni předkové dnešních buldoků. Díky tomu vznikl nový druh nelegální zábavy.

Šlo o psí zápasy s krysami. Avšak silní a mohutní buldoci se pro takový „sport“ příliš nehodili. Byli tedy kříženi s hbitými loveckými bílými teriéry, čímž vznikl dnešní bulteriér. V 50. letech 19. století vyšlechtil James Higgs typ plemene, který se vyznačuje vejčitou hlavou.

Bulíci byli poprvé představeni na výstavě v Birminghamu v roce 1862 a již v roce 1887 byl založen první chovatelský klub. V počátcích chovu dominovali bílé exempláře, i když se v kruzích občas objevovali i barevné. Obecně však byly považovány za méně cenné. Plemeno si rychle získalo oblibu nejen v Anglii samotné, ale i v jejich koloniích.

Bulteriér – charakter

Jsou to odhodlaní, inteligentní a energičtí psi. Učí se rychle a ochotně, pokud jsou správně motivováni. Nevykazují agresivitu a jsou velmi mírní v jednání s lidmi, proto jsou stále oblíbenějšími rodinnými psy.

Mají velkou potřebu fyzické aktivity a také touží trávit čas se svým páníčkem a mazlit se. Jejich kontakt s jinými zvířaty závisí do značné míry na socializaci štěněte v jeho útlém věku s jinými domácími mazlíčky. Se psem si bude rozumět, pokud je naučíte, že  pro něj není hrozbou, ba naopak mohou být velcí kámoši.

Bulteriér – vzhled

Svalnatý trup, silné končetiny a tlustý ocas, který se zužuje ke špičce, činí postavu děsivou, ale to není to, co přitahuje největší pozornost kolemjdoucích. Bulteriéři mají jedinečnou stavbu hlavy, takže je nelze zaměnit s žádným jiným plemenem psů. Jejich hlava je silná, dlouhá a masivní až ke špičce tlamy. Na jeho vrcholu, mírně do stran, jsou malé, trojúhelníkové uši. Mají malé šikmé oči s laskavým a pronikavým pohledem, které mírně zjemňují jejich hrůzu vzbuzující vzhled.

Bulteriér – péče

Péče o bulíky není náročná a nevyžaduje mnoho času. Vyplatí se kontrolovat délku drápků vašeho mazlíčka každé 2 týdny. Pokud se ukáže, že jsou příliš dlouhé, můžete drápky zastřihnout doma pomocí správně zvoleného nástroje nebo o to požádat svého veterináře.

Bulteriér každý den shazuje střední množství chlupů. Mrtvou srst vyčesávejte 1-2x týdně hřebenem nebo psím kartáčem. Srst neroste do délky, proto nevyžaduje stříhání ani trimování. Stačí jej pravidelně čistit od nečistot vlhkým hadříkem.

Koupání psa  tohoto plemene by mělo být prováděno, když máte pocit, že je již špinavý. Používejte šampony určené pro psy s krátkou srstí a citlivou pokožkou. V žádném případě nepoužívejte přípravky určené k lidskému použití.

Pokud si všimnete, že bulteriérovi začínají nadměrně slzet oči, poraďte se o tom se svým veterinářem. Možná bude potřebovat léčbu.

 

Pro koho je vhodný?

Bulteriér je vhodným psem jak pro bydlení v paneláku, tak i v rodinné domě na předměstí nebo na venkově. Doma by měl hlavně odpočívat a spát, zatímco venku by měla být uspokojena potřeba hrát si, cvičit, čuchat nebo stopovat.

Pokud jeho majitel dbá na to, aby procházky byly nejen dlouhé, ale také plné zajímavých podnětů, měl by se cítit dobře jak v malém bytě, tak ve velkém domě.

Bulteriéři nemohou žít venku. Psi potřebují neustálý a úzký kontakt se svým pánem. Po mnoha hodinách samoty venku mohou začít vykazovat abnormální chování

Bulteriér – výživa

Zdraví bulteriéři nemají specifické požadavky na výživu, na rozdíl od ostatních dospělých psů a proto jim stačí kompletní krmivo pro střední plemena. Jejich výběr přizpůsobte věku psa (puppy, adult, senior). Může jít o kombinaci granulí a konzerv. Denní dávka by měla být přizpůsobena stupni jejich aktivity během dne a zároveň adekvátní tělesné hmotnosti, rozdělená do 2-3 porcí. Pokud je překrmován, hrozí mu nadváha nebo obezita. Nezapomeňte do své denní bilance kalorií zahrnout pamlsky

Bulteriéři často trpí potravinovými alergiemi. V takových případech je potřeba přejít na hypoalergenní krmivo nebo eliminační diety, jejíž podstatou je vyloučení alergenní složky. V případě potřeby kontaktujte veterináře.

Bulteriér – zdraví

Bulíci se dožívají 10 až 14 let a mohou trpět těmito nemocemi:
  • chronický nedostatek zinku (Fatální dermatitida periferních částí končetin, latinsky  Acrodermatitis letalis );
  • interdigitální ekzém;
  • atopická dermatitida;
  • obsedantně kompulzivní porucha;
  • selhání ledvin;
  • kardiovaskulární selhání;
  • dislokace čéšky;
  • dysplazie kyčelního kloubu;
  • hluchota.

Další informace

Čím krmit štěně bulíka? Podívejte se na www.bafoo.cz

Tipy a rady, zajímavosti o psech a články o našich bafanech najdete na našem blogu.