Právě si prohlížíte Čau Čau

Čau Čau

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuPLEMENA PSŮ

Čau čau je zdrženlivý, nezávislý pes jednoho pána, se kterým si vybuduje silný vztah. Má krásnou, bujnou a hustou srst, proto se mu někdy říká medvěd nebo lev. Jeho jazyk je také velmi zajímavý. Chcete vědět proč? Zjistěte, jaký temperament má, jak vypadá a jaké má potřeby.

Obsah

Čau čau – základní informace

FCIV. Špicové a primitivní plemena
Sekce5. Asijští špicové a příbuzná plemena
VyužitíHlídací, lovecký a rodinný pes
Délka života9 – 15 let
Charakternezávislý, loajální, klidný
Velikost

fena: 46-51 cm, pes: 48-56 cm

fena: 20-27 kg, pes: 25-37 kg

SrstHusté, rovné a odstává od těla. Barvy: Červená, černá, modrá, krémová, skořicová nebo bílá.
Země původuČína

Čau čau – historie

Čau čau je jedno z nejstarších známých psích plemen. První záznamy o jejich předcích pocházejí z dynastie Han (2. století před naším letopočtem). Psi připomínající lva s charakteristickým modročerným jazykem doprovázeli mongolské Tatary při nájezdech do Číny.

Nejoriginálnější teorie o původu těchto psů je, že pocházeli z Lemicyona, který byl přechodnou formou mezi předkem všech psovitých šelem a předkem medvědů. Jedinečná barva jazyka má dokazovat příbuznost s medvědem. Realističtější teorie předpokládají, že předci čau čau migrovali zpoza polárního kruhu přes Mongolsko do Číny.

Ve starověké Číně byli extrémně populární. Byli velmi všestranným pracovním plemenem. Při lovu pracovali jako ohaři, stopovací psi a retrívři. V zimě byli na severu Číny využíváni jako tažní psi a v mnoha oblastech působili jako pastevečtí psi. Když pominuly časy jeho největší obliby, hrozilo čau-čau vyhynutí. Přežili jen díky práci hrstky nadšenců.

Dodnes se v provincii Yunnan tito psi používají k lovu bažantů a v Guangzhou jsou považováni za jateční zvířata, jejichž maso je ceněnou pochoutkou. Samotný název čau čau prý pochází z čínského „chou“, což je slangové slovo pro něco k jídlu. Obchod se psím masem a jeho konzumace byly v Číně zakázány již v roce 1915, ale tento zákaz je stále opakovaně porušován.

Zmínky o čínských psech se do Evropy dostaly již v 18. století, ale první exempláře se v Anglii ukázali až v roce 1820. V Evropě se objevili kolem roku 1860. Obliba plemene vzrostla i tím, že se objevil na dvoře královny Viktorie. 

Čau čau – charakter 

Je to nezávislý samotář, který si vytváří silné pouto se svým opatrovníkem, ale podle svých vlastních podmínek. K cizím lidem je podezřívavý a ostražitý. Nemá rád změny, cení si klidu a žije dle svých zažitých rituálů. Samozřejmě si také rád hraje, při procházkách potřebuje nové podněty a ocení novou zajímavou hračku.

Čau čau – vzhled

Hrdý a důstojný postoj čau čau a jeho hustá a delší srst kolem krku a hrudníku působí, že vypadá tak trochu jako lev. Má tmavé, modré nebo skořicové oči, velký a široký nos a malé, dopředu nakloněné uši, které jsou na špičkách mírně zaoblené. Ocas nese vysoko, chodí volně a jistě.

Čau čau se vyskytuje ve dvou variantách:

  • krátkosrstý – kratší krycí srst a hustá podsada, působí jako plyš
  • dlouhosrstý – dlouhá krycí srst a hustá podsada

Čau čau – péče

Péče o toto plemeno je náročná (zejména v případě jedinců s dlouhou srstí) a vyžaduje od ošetřovatele určité znalosti, pravidelnost a trpělivost.

Jeho oči mají tendenci slzet, takže byste je měli pravidelně ošetřovat, například čistými tampony. Snažte se svému psovi čistit zuby každý den ve stejnou dobu. Navykněte svého mazlíčka na zubní kartáček a pastu již od útlého věku. Případně můžete použít gely pro ústní hygienu.

Pokud si na procházce nedrhne drápky, bude potřeba je čas od času zastřihnout – sami nebo, pokud nevíte, jak psovi stříhat drápky, zajděte za veterinářem nebo psím kadeřníkem.

Čau čau – jak pečovat o srst

Není snadné zvládnout jeho bujnou srst. Po celý rok intenzivně opadává a vrchol línání je na konci léta a zimy. Jak často psa tohoto plemene česat? Vyžaduje kartáčování 1-2x týdně a dlouhosrsté jedince se doporučuje česat i denně.

K povrchovému rozcuchání srsti srsti dobře poslouží běžný kartáč pro psy. Suché česání  se však nedoporučuje, protože může poškodit jemnou srst. Vhodné jsou každoměsíční koupele za použití správných šamponů a kondicionérů usnadňujících následné rozčesávání srsti. Nikdy nepoužívejte lidské šampony. Jemná pokožka čau čau má úplně jiné pH než lidská kůže, takže i jemné šampony pro lidi mohou jejich pokožku podráždit. Po koupání nezapomeňte svého mazlíčka dobře osušit. Pokud chcete odstranit odumřelou podsadu, je vhodným nástrojem furminator nebo hřeben s jemnými zuby.

Pro koho je čau čau vhodný

Čau čau potřebuje zkušeného pečovatele, který se mu bude moci hodně věnovat. Není to typický mazlíček. Pes musí cítit blízkost svého pána, ale nečekejte, že vám bude hodiny ležet na klíně. Je individualista.

Čau čau – výživa

Krmení štěňat

Mladý čau čau by měl být krmen kompletním krmivem pro štěňata nebo mladé psy středníchvelkých plemen. Měli by být krmeni 2-4krát denně. Navíc můžete svému štěněti dát nějaké pamlsky jako odměnu za jeho pokroky ve cvičení a jeho poslušnost.

Krmení dospělého psa

Čau čau potřebuje kompletní krmivo pro psy středníchvelkých plemen. Pokud je pes překrmován, může mít problém s nadváhou nebo obezitou, proto byste měli striktně dodržovat doporučenou dávku krmiva a svého miláčka nepřekrmovat.

Krmení staršího bafana

Spotřeba energie po dosažení dospělosti klesá. Jde o přirozený proces, který vyplývá mimo jiné ze změny rychlosti metabolismu a trávicích procesů. Starší psi také nejsou tak aktivní jako mladí psi. Proto by měli přijímat potravu se sníženou energetickou hodnotou. Nesmí se překrmovat, jelikož mohou mít tendenci přibírat na váze. Strava velmi starých čau čau obvykle vyžaduje konzultaci s veterinářem. Takoví psi pak nemusí dobře vstřebávat živiny a často bojují s podváhou.

Čau čau – zdraví

Čau čau mají často kožní problémy. Jsou náchylní mimo jiné k ekzémům, alergiím, ale i kožním onemocněním genetického či imunologického původu. Pokud u svého mazlíčka zaznamenáte nějaké znepokojivé příznaky, okamžitě jděte k veterináři na prohlídku.

Stavy, které se běžně vyskytují u psů čau čau:

  • entropium (abnormální záhyb očních víček);
  • exokrinní pankreatická insuficience;
  • osteoartrózy;
  • dysplazie kyčelního kloubu;
  • dysplazie lokte;
  • alergie;
  • zelený zákal;
  • šedý zákal.

Díky husté dvojité srsti jsou psi zvláště ohroženi přehřátím. Ujistěte se, že váš mazlíček není na slunci příliš dlouho, zejména v horkých letních dnech, a dejte mu dostatek vody k pití.

Další informace

Čím krmit štěně čau čau? Podívejte se na www.bafoo.cz

Tipy a rady, zajímavosti o psech a články o našich bafanech najdete na našem blogu.