Právě si prohlížíte Hovawart

Hovawart

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuPLEMENA PSŮ

Hovawart je hlídací pes, ale především skvělý společník do života. Zástupci tohoto plemene jsou velmi vázaní na své majitele a jsou vynikajícími společníky, zejména pro aktivní lidi. Co se o tomto plemeni vyplatí vědět a jak se na péči o hovawarta připravit?

Obsah

Hovawart – základní informace

FCI II. Pinčové a knírači, molossoidní a švýcarští salašničtí psi
Sekce 2 – Molossoidní plemena (dogovití psi) – s pracovní zkouškou
Využití Pracovní pes, hlídací pes, agility, obedience, poslušnost psa, rodinný pes
Délka života 12–14 let
Charakter inteligentní, odvážný, sebevědomý, odolný vůči stresu, cílevědomý, aktivní, ochotný cvičit, vázaný na své pečovatele, veselý, přátelský (i k dětem), rád si hraje a mazlí, i když má sklony k dominanci (velmi důležité je dostatečné školení)
Velikost

tělesná hmotnost: asi 30–40 kg

výška v kohoutku: 

  • pes: 63–70 cm
  • samice: 58–65 cm
Srst dlouhá, hustá, přiléhavá krycí srst, krátká a řídká podsada; barvy dle vzoru: černá s pálením, černá, blond
Země původu Německo

Hovawart – historie

První zprávy o předcích hovawartů pocházejí ze středověku. Psi tohoto typu působili jako hlídací psi na panstvích drobné šlechty a rolníků. Byly nalezeny zejména v okolí Schwarzwaldu a Harzu v Německu. Bohužel pád aristokracie v těchto oblastech, stejně jako války, které probíhaly v Evropě na počátku 20. století, vedly k vymizení této rasy. O jeho obnovu a péči se začal pokoušet Bertram König v meziválečném období. Jeho aktivit se pak ujal jeho syn Dr. Kurt König, zoolog. Začal chovat mimo jiné psy nalezené v původních oblastech hovawartského původu s novofundlanďany, leonbergery, německými ovčáky a maďarskými kuvasy. 

Německý Kennel Club uznal plemeno v roce 1936. V Polsku se objevil v 80. letech 20. století.

Hovawart – charakter

Hovawart je pes, který – protože hlídání má v krvi – je odvážný a sebevědomý. Potřebuje hodně aktivity, protože pokud se nudí, může se vyvinout nežádoucí chování. Jedná se o plemeno, které se vyznačuje samostatností a rádo dominuje, proto je nutný výcvik – měl by se s ním začít co nejdříve. Výcvik těchto psů je na jednu stranu snadný, protože hovawarti jsou velmi inteligentní. Ale na druhou stranu se může ukázat jako zdlouhavý proces kvůli již zmíněné potřebě dominovat. Pokud pes vycítí, že může překročit hranice stanovené psovodem, může být obrovskou výzvou ho cokoli naučit. Navíc, pokud pro psa není výcvik zajímavý, může se z nudy pokusit tyto limity ještě více ohnout.

Zároveň je to však velmi citlivý, veselý, přátelský pes a hlavně je silně vázaný na svou rodinu, zejména na svého pána. Potřebuji od něj hodně náklonnosti a pohlazení. Lidé, kteří se rozhodnou pro hovawarta, musí počítat s tím, že mu bude potřeba věnovat hodně času a energie. 

Hovawart – vzhled

Hovawarti patří k velkým plemenům. Mají silnou, svalnatou stavbu těla a mírně protáhlou postavu. Důležité je, že mezi psy a fenami jsou značné rozdíly ve stavbě těla (pohlaví lze snadno rozlišit i podle stavby hlavy). 

Jejich srst je dlouhá, zejména na hrudi, břiše, ocasu a zadních končetinách, a hustá, přiléhající k tělu a rovná, i když může být i mírně zvlněná. Podsada je krátká a řídká. Co se týče ocasu, je dobře a hustě osrstěný (dosahuje až k hleznu, může viset nízko nebo se kroutit přes hřbet).

Jsou tři povolená zbarvení::

  • černá s pálením;
  • černá;
  • blond (střední – ani příliš tmavá, ani příliš světlá).

Hovawart – péče

Přestože je hovawartova srst dlouhá, není náročná na péči. Stačí jej pravidelně kartáčovat, což může způsobit mj. její zamotávání, plstění nebo lepení. V období línání je vhodné každodenní česání (psi tohoto plemene poměrně hojně línají).

Kromě péče o srst je také nutné pravidelně kontrolovat stav uší a očí vašeho psa. Důležitá je také péče o jeho zuby: nejlépe je každý den čistit (speciálním kartáčkem a zubní pastou pro psy), dávat zubní příkrmy a každých šest měsíců kontrolovat u veterináře a v případě potřeby odborně odstranit zubní kámen. 

Navíc, pokud si pes sám dostatečně drápky nebrousí, je nutné drápky zastřihnout. Můžete to udělat doma – koupíte speciální kleštičky na drápky psů – nebo u veterináře. 

Pro koho je hovawart vhodný

Hovawart bude skvělý v rodině s dětmi. Rád si hraje a je skvělým společníkem na bláznění s těmi nejmenšími. Dospělí samozřejmě musí mít situaci vždy pod kontrolou a naučit dítě chovat se ke psu správně.

Je však na místě připomenout, že toto plemeno má velkou potřebu kontaktu s blízkými, takže pro lidi, kteří mnoho hodin denně pracují a jsou často mimo domov, nebude tou nejlepší volbou. 

Je dobré si uvědomit, že vztah hovawarta s kočkou může být problematický. V případě, že s kočkou vyroste, je šance na klidný vztah. Jinak může například převážit silná potřeba bránit vlastní území v agresy vůči kočce. 

A je hovawart pro seniory? Pokud jsou aktivní a mají dům se zahradou – určitě. Mějte však na paměti, že to nikdy nebude gaučový pes. Ano, může žít i spokojeně v paneláku, ale pak mu musí být poskytnuta spousta jiné zábavy a časté, dlouhé výjezdy.

Hovawart – výživa

Hovawart je velké plemeno, proto se doporučuje kupovat jim krmivo určené právě pro velké psy. Tento typ krmiva má správnou velikost granulí, které se budou pohodlně jíst.

Nejdůležitější je, že základem stravy každého psa by mělo být kompletní krmivo, tedy takové, které obsahuje správné množství základních živin ve správném poměru. Doporučuje se mokré i suché krmivo – nejvýhodnější je smíšená strava 50/50 (z hlediska hmotnosti produktu). Nechybí ani pamlsky, které dokonale podpoří trénink hovawartů. Neměly by však překročit 10 % kalorií poskytovaných psem v denní stravě. Krmivo by mělo být také přizpůsobeno věku zvířete. V období vývoje se doporučuje krmit „junior“, poté „dospělý“ a později v životě psa – „senior“. 

Kdy jej krmit? Systém krmení dvakrát denně funguje dobře – ráno a večer. Je však třeba pamatovat na to, že pes by nikdy neměl dostat jídlo bezprostředně před procházkou nebo jinou intenzivnější činností. To může vést k vážným zdravotním problémům, jako je dilatace a torze žaludku. Jídlo by se proto mělo podávat alespoň jednu hodinu před odchodem nebo asi 30 minut po návratu domů.

Hovawart – zdraví

Hovawarti jsou psi s dobrým zdravím, těšící se silnému imunitnímu systému. Jejich délka života je v průměru 12-14 let. Existují však určité zdravotní poruchy, ke kterým je toto plemeno obzvláště náchylné. Patří k nim:

  • dysplazie kyčelního kloubu (problém obecně u velkých plemen)
  • oční onemocnění
  • srdeční choroba
  • hypotyreóza
  • torze a expanze žaludku
  • takzvaný jaterní zkrat neboli portálně-laterální anastomóza jater (obvykle se vyskytuje do 1 roku věku psa)
  • degenerativní myelopatie (vyskytuje se především u starších psů)

Další informace

Čím krmit štěně hovawarta? Podívejte se na www.bafoo.cz

Tipy a rady, zajímavosti o psech a články o našich bafanech najdete na našem blogu.