Právě si prohlížíte Irský vlkodav

Irský vlkodav

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuPLEMENA PSŮ

Irský vlkodav je jedním z největších psů na světě. Patří k nejstarším plemenům, vyznačuje se výjimečně mírnou povahou a nezvyklou vazbou na svého majitele. Zpočátku byl irský vlkodav používán k lovu vlků a jelenů, ale nyní funguje jako oddaný a věrný společník. Čtěte dál a seznamte se s irským vlkodavem.

Obsah

Irský vlkodav – základní informace

FCIX. Chrti
Sekce2 – hrubosrstí chrti – bez pracovní zkoušky
Využitídostihy, rodinný pes, coursing
Délka života6 – 10 let
Charakterloajální, odvážný, věrný, trpělivý
Velikost

tělesná hmotnost: psi 54,5 kg, feny 40,5 kg

velikost: minimální výška v kohoutku u psů – 79 cm, u fen – 71 cm

Srsthrubá a tvrdá na těle, končetinách a hlavě, zvláště drsná na bradě a kolem očí
Země původuIrsko

Irský vlkodav – historie

Irský vlkodav je jedním z nejstarších plemen na světě. Archeologické vykopávky provedené v hrabství Meath v Irsku naznačují, že irští vlkodavi žili již v roce 1400 př. n. l. Popis spisovatele a historika Flavia Ariannuse z 2. století př. n. l. naznačuje, že keltové byli při dobývání doprovázeni irskými vlkodavy. Bili oblíbenci aristokratů, o čemž svědčí vyobrazení vlčáka v erbu bývalých panovníků. Zajímavé je, že irští vládci respektovali své oblíbené psy do takové míry, že zákon z roku 930 př. n. l. obsahoval klauzuli, podle níž se za zabití nebo dokonce zranění irského vlkodava trestalo pokutou. 

Byli ceněni mnoha panovníky i představiteli církve a využíváni k lovu vlků. Majiteli vlkodavů byli mj králové Španělska, Švédska, Anglie, perský šáh a slavný francouzský kardinál Richelieu.

V roce 1652 se populace irských vlkodavů natolik snížila, že byl jejich vývoz zakázán, ale vyhubení vlků mělo za následek úplné vyhynutí plemene.

Kapitán George Augustus Graham našel několik přeživších irských vlkodavů a spojil je s deerhoundy Glengarry, německými dogami, tibetskými mastify a ruskými chrty. Kapitán Graham je proto považován za tvůrce moderního plemene vlkodavů, které bylo uznáno v roce 1897. 

Irský vlkodav – charakter

Irský vlkodav se vyznačuje jemnou povahou a velmi vysokou vazbou na páníčka. Je tolerantní, trpělivý a inteligentní, stejně tak hodný k dětem. Vzhledem k jeho velikosti byste neměli svého psa nechávat samotného s dětmi. 

Vlkodav není agresivní vůči ostatním psům, ale je třeba mít na paměti, že jeho chování závisí do značné míry na způsobu jeho výchovy. Potřebují úzký kontakt se svým páníčkem a denní dávku pohybu. Vlkodavi jsou rychlí, ale stejně jako ostatní chrti nejsou běžci na dlouhé tratě, proto se jim nedoporučuje dlouhý a intenzivní trénink. Irský vlkodav má nízký smysl pro vlastnictví, takže nebude fungovat jako hlídací pes.

Irský vlkodav – vzhled

Irský vlkodav je jedním z největších psů na světě. Minimální výška v kohoutku je 79 cm u psů a 71 cm u fen. Tento pes se vyznačuje silnou stavbou těla a majestátním vzhledem.

Hlava: Dlouhá, vodorovná, vysoko nesená, tlama dlouhá, středně špičatá.  

Oči: Tmavé.

Uši: Malé, ve tvaru poupat.

Ocas: Dlouhý, mírně zakřivený, hojně pokrytý srstí, středně silný.

Srst: Tvrdá a hrubá na těle a na hlavě, zvláště tvrdá nad očima a pod čelistí.

Barva: čistě bílá a plavá, šedá, žíhaná, černá, červená, uznávané jsou všechny barvy deerhounda.

Irský vlkodav – péče

Irský vlkodav pro svou charakteristickou srst vyžaduje pravidelné česání širokými trimovacími hráběmi. Správná výživa tohoto plemene psa způsobuje vypadávání srsti jen v malé míře. Vlkodavy je třeba v případě potřeby koupat pomocí speciálních šamponů určených pro psy s drátěnou srstí. Nezapomeňte jim také denně čistit zuby a pravidelně kontrolovat uši a podle potřeby zastřihovat drápy

Pro koho je vhodný irský vlkodav?

Irský vlkodav je jedno z nejnáročnějších a nejdražších plemen, není to tedy pes pro každého. Vyžaduje velké nasazení, trpělivost, shovívavost a pozornost, proto by jeho majitelem měl být klidný a důsledný člověk. 

Irský vlkodav – výživa

Irský vlkodav je jedním z nejnáročnějších plemen z hlediska výživy. Měli byste mu podávat kompletní kvalitní krmivo přiměřené jeho věku, fyzické aktivitě a zdravotnímu stavu. Nejlépe je krmit suchým krmivem, které je kaloričtější než mokré a obsahuje potřebné živiny ve správném množství a poměru. Vyplatí se podávat i pochoutky, jejichž energetická hodnota by měla tvořit maximálně 10 % denního příjmu kalorií. 

Denní porce jídla by měla být rozdělena minimálně do dvou jídel podávaných v pevně stanovenou dobu. Stojí za to připomenout, že pes by neměl jíst hodinu před procházkou a alespoň 15 minut po fyzické aktivitě. Jako každý irský vlkodav musí mít také stálý přístup k čisté a čerstvé vodě. Stojí za to vědět, že podávání doplňků stravy domácím mazlíčkům bez doporučení lékaře může nepříznivě ovlivnit jejich zdraví. 

Kvalitní kompletní krmivo obsahuje všechny potřebné živiny, které vašemu mazlíčkovi zaručí dobrou kondici a přiměřenou rychlost růstu.

Irský vlkodav – zdraví

Irský vlkodav patří k odolným a odolným plemenům. Dožívá se v průměru 6–10 let. Psi tohoto plemene jsou náchylní k nemocem, jako jsou:

  • dilatační kardiomyopatie,
  • osteosarkom,
  • idiopatická epilepsie,
  • progresivní atrofie sítnice,
  • von Willebrandova choroba,
  • dilatace a torze žaludku,
  • dysplazie kyčelního kloubu,
  • hypertrofická osteodystrofie.

Další informace

Čím krmit štěně irského vlkodava? Podívejte se na www.bafoo.cz

Tipy a rady, zajímavosti o psech a články o našich bafanech najdete na našem blogu.