Právě si prohlížíte Samojed

Samojed

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuPLEMENA PSŮ

Základní vlastnosti

Země původu Rusko
Název v zemi vzniku Samojedskaja Sobaka
Klasifikace dle FCI V. Špicové a primitivní plemena
Sekce I. Severští a sáňoví psi
Využití Lovecký, pastevecký a saňový pes, psí spřežení, společenský
Zkoušky Samojed nedělá zkoušky z výkonu
Velikost – ideální kohoutková výška

Pes: 57 cm +- 3 cm

Fena: 53 cm +- 3 cm

Hmotnost 23 – 30 kg
Osrstění Bohatá, silná, pružná a hustá polární srst. Samojed je pes dvojí srsti s krátkou, měkkou a hustou podsadou. Delší, hrubší a rovnou krycí srstí. Srst má vytvářet límec kolem krku a na plecích, rámující hlavu, zvláště u psů (samců). Ocas má být bohatě osrstěný. Srst feny je často kratší a s jemnější strukturou než srst psa. Srst správné struktury by vždy měla mít zvláštní povrchový lesk.
Zbarvení srsti Čistě bílá, krémová, bílá s béžovou. Srst nesmí být nikdy světle hnědá po celém těle.
Celkový dojem Tento pes budí dojem šarmu, síly a vytrvalosti. Je sebevědomý a důstojný. Je to střední arktický špic. Typický výraz nazývaný „úsměv Samojeda“ vzniká kombinací tvaru a uložení oka a mírně zvednutých koutků tlamy.
Povaha Je to otevřený, přátelský, pozorný a živý pes. Nikdy není plachý ani agresivní. Je to velmi společenský pes, nemůže být užíván jako hlídací pes. Lovecký pud má velmi slabý.

Charakter chování

Samojed je již od počátku zvyklý žít v těsné blízkosti s lidmi, a proto je to velmi veselý a oddaný společník pro celou rodinu. Děti miluje a nevynechá žádnou příležitost si s nimi hrát. Samozřejmě pod dozorem dospělých. Je to temperamentní, ale jemný pes. Hodí se také pro začínající chovatele, má vysokou inteligenci a velmi dobře se cvičí. Nesnáší dril a hrubé zacházení. Povely chápe, ví, co se po něm vyžaduje, je však možné, že povel sedni udělá, ale poté o pár kroků popojde a natáhne se.

Původní psi byli všestranně využívaní, proto dnes nejsou takovými specialisty na tah jako ostatní plemena. Nejsou tak silní jako Aljašský malamut ani tak rychlí jako sibiřský husky, ale jsou více poslušní a velmi vytrvalí. Práci v zápřahu milují, je však možné s nimi provozovat agility, pulling, canisterapii, ale nejraději mají výpravy po horách či lesích. V horkých dnech raději fyzickou zátěž omezte. Pro svou přátelskou povahu není vhodný k ostraze. Rád hlasitým štěkotem ohlásí jakoukoliv návštěvu, ale své území bránit nebude.

 

Samojed – původ

Toto jedno z nejstarších plemen jehož jméno je odvozeno od jména kmenů Samojedi v severním Rusku a na Sibiři. Jejich psi byli všestranně využívaní, k lovu, k hlídání sobích stád a také na psí spřežení. Samojedi žili v blízkosti svých majitelů, spali s nimi a pomáhali vyhřívat jejich obydlí. Protože se Něnci o své psy příkladně starali a Samojedi nebyli nikdy odkázaní sami na sebe, zachovalo si toto plemeno svou příchylnou povahu a dobrý vztah k lidem. Pro svoji spolehlivou, pracovitou, věrnou povahu a vytrvalost, byli používaní cestovateli na dlouhých polárních výpravách.

 
Svět se od cestovatelů dovídá o těchto psech již od roku 1698. Britský zoolog Ernest Kilburn Scott strávil v roce 1889 tři měsíce u samojedských kmenů. Při návratu do Anglie si s sebou přivezl hnědé štěně, psa jménem Sabarka. Později si dovezl krémově zbarvenou fenku jménem Whitney Pečora ze západní oblasti Uralu a sněhobílého psa Musti ze Sibiře. Těchto několik psů a další psi přivezeni jinými výzkumníky byli základem chovu západního typu Samojeda.
 
První standard byl sepsán roku 1909 v Anglii. U nás prvního samojeda (jménem Igor narozen 1967) vlastnila známá gymnastka Eva Bosáková. Plemeno jako takové se typově nerozlišuje. Vzhledově se však základní typy při rozvoji plemene přece jen odlišovali. Americký – tzv. vlčí, který byl v zápřahu více využíván a šlechtěn i pro rychlost, aby mohl konkurovat jiným plemenům. Anglický – více líbivý a kompaktní medvídek. V dnešní době se snaží chovatelé oba tyto spojit do nejen krásného, ale i pracovního psa.
 

Další informace

Čím krmit štěně samojeda ? Podívejte se na www.bafoo.cz

Tipy a rady, zajímavosti o psech a články o našich bafanech najdete na našem blogu.

Další informace o plemeni samojed najdete na Wikipedii.